1 Ile mg NaOH znajduje się w \(\displaystyle{ 300cm^{3}}\) \(\displaystyle{ 0.12 (mol/ dm^{3})}\) roztworu tej zasady
2 Ile moli HCl znajduje się w \(\displaystyle{ 2.5 dm^{3}}\) roztworu tego kwasu o pH= 1.54
Masy molowe Na: 22,99 O: 16 H: 1,01
1 w pierwszym wychodzi mi 36g czyli 36000 mg, czy to dobrze?
2 Przyznam się bez bicia, że nie potrafię robić z pH...
2 zadania ze stężenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
2 zadania ze stężenia
1.\(\displaystyle{ C_{m}}\)=n/v
n=\(\displaystyle{ C_{m}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) v
n=0,12\(\displaystyle{ \cdot}\)0,3\(\displaystyle{ dm ^{3}}\)
n=0,036 mola
1mol - 40g
0,036 mola - x
x=1,44g=1440mg
2. 1,54= -log[H+]
[H+]= \(\displaystyle{ 10^{-1,54}}\)
[H+]= 0,02884(mol/dm3)
Cm=0,02884
1dm3 - 0,02884mola
2,5dm3- x
x=0,072101 mola HCl
Jak mam błąd to mnie poprawcie
n=\(\displaystyle{ C_{m}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) v
n=0,12\(\displaystyle{ \cdot}\)0,3\(\displaystyle{ dm ^{3}}\)
n=0,036 mola
1mol - 40g
0,036 mola - x
x=1,44g=1440mg
2. 1,54= -log[H+]
[H+]= \(\displaystyle{ 10^{-1,54}}\)
[H+]= 0,02884(mol/dm3)
Cm=0,02884
1dm3 - 0,02884mola
2,5dm3- x
x=0,072101 mola HCl
Jak mam błąd to mnie poprawcie