zadanka z rozpuszczalnosci.

nevi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2006, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczytno
Podziękował: 2 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: nevi »

Hej!

Bardzo bym prosil o rozwiazanie tych zadan Za wszelkie pomoce serdecznie dziekuje.

Zad1.
Ile gramow KL nalezy rozpuscic w 100g wody, aby otrzymac roztwor nasycony w temp. 50*C? Co sie stanie jesli roztwor ten oziebi sie do temp 20*C? *=stopien ;]]

zad2.
Ile gramow saletry sodowej NaNO[3] ( [...] - indeks dolny) trzeba dodatkowo rozpuscic w 100g widy po ogrzaniu roztworu od 40*C do 60*C, aby roztwor byl nadal nasycony?

zad3. W 200g wody o temp. 20*C rozpuszzcono AgNO[3] i otrzymano roztwor nasycony. Ile gramow tej soli wykrystalizuje po oziebieniu roztworu do temp 10*C?

... z gory dzieki pozdro
khorh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 paź 2006, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 2 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: khorh »

te zadania to z gimnazjum są?
jeśli podasz mi rozpuszczalności KL w stopniach 50 i 20 to ci zrobie zadanie pierwsze, z reszta tez sobie poradze majac te wszystkie dane o rozpuszczalnosci.

przy piuerwszym to ci powiem ze po oziębieniu wykrystalizuje troche kl
nevi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2006, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczytno
Podziękował: 2 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: nevi »

KL w 50 stopniach = 169
KL w 20 stopniach = 143

Zerknij tu ... ratury.jpg
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: ariadna »

Przepraszam, a co to za związek KL??
khorh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 4 paź 2006, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 2 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: khorh »

nevi pisze:Zad1.
Ile gramow KL nalezy rozpuscic w 100g wody, aby otrzymac roztwor nasycony w temp. 50*C? Co sie stanie jesli roztwor ten oziebi sie do temp 20*C? *=stopien ;]]
100g H20 - 169g KL - 50*
100g H2O - 143g KL - 20*
169-143=26
odp: Wykrystalizuje 26hg
nevi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 3 cze 2006, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: szczytno
Podziękował: 2 razy

zadanka z rozpuszczalnosci.

Post autor: nevi »

dziekuje za odpowiedzi. Lecz potrzebowalem odp na nastepny dzien ale i tak wielkie thx )
ODPOWIEDZ