Mam pare nurtujacych mnie od dluzszego czasu zadan z ktorym i nie moge sobie poradzic...
1. Oblicz ile gramów soli kuchennej znajduje się w 100g roztworu nasyconego w temperaturze 50 stopni ,jeżeli rozpuszczalność soli w tej temperaturze wynosi 37g
2. Oblicz stężenie procentowe nasyconego roztworu azotanu (V) aodu w 30 stopniach jeżeli jego rozpuszczalność wynosi 95g w tej temperaturze.
3. Rozpuszczalnosc soli kuchennej w wodzie w 20 stopniach wynosi 36g.Oblicz stezenie nasyconego roztworu w tej temperaturze.
4. 40 g nasynego roztworu odparowano i otrzymano 19,5 g soli.Oblicz jego rozpuszczalnośc
5. Oblicz rozpuszczalność azotanu (V) baru w temp. 80 stopni ,skoro po całkowitym odparowaniu wody z 40g nasyconego roztworu tej soli uzyskano 8,5 h suchej soli.
6. W jakiej iosci należy rozpuścić 110 g saletry potasowej w temp. 35 stopni aby otrzymać roztwór nasycony?
7. Ile g siarczanu (VI) miedzi (II) mozna dodatkowo rozpuśić
a) 100 g wody
b) 300g wody
po ogrzaniu od 20 stopni do 75 stopni aby roztwór był nadal nasycony
Prosze o pomoc...wybralam te najtrudniejsze zadania,niestety nie znalazlam w internecie zadnych podobnych...Nie jest to praca domowa a materiały do sprawdzianiu ktore muszę umieć zrobic ale niestety nie kumam jakie na to są wzory i kroki po kolei.Kto ktore zadanie potrafi zrobic to prosze pisać..bede wdzieczna
kilka zadan z stężeń i rozpuszczalności
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
kilka zadan z stężeń i rozpuszczalności
1) Skoro rozpuszczalność wynosi 37g/100g wody, to w 137 g roztworu nasyconego mamy 37 g soli.
Układamy proporcję:
137 g r-ru-37 g soli
100 g r-ru-x g soli
2) Skoro rozpuszczalność 95 g/100g wody, to w 195 g r-ru mamy
95 g soli.
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100%}=\frac{95g}{195g}\cdot{100%}=48,72..%}\)
3) analogicznie do 2)
4) Skoro z 40g r-ru pozostało 19,5g soli to znaczy, że było 20,5 g wody.
19,5 g soli-20,5 g wody
x g soli-100g wody
5) analogicznie do 4)
6) i 7) Tu trzeba spojrzeć do wykresu z krzywymi rozpuszczalności
Układamy proporcję:
137 g r-ru-37 g soli
100 g r-ru-x g soli
2) Skoro rozpuszczalność 95 g/100g wody, to w 195 g r-ru mamy
95 g soli.
\(\displaystyle{ C_{p}=\frac{m_{s}}{m_{r}}\cdot{100%}=\frac{95g}{195g}\cdot{100%}=48,72..%}\)
3) analogicznie do 2)
4) Skoro z 40g r-ru pozostało 19,5g soli to znaczy, że było 20,5 g wody.
19,5 g soli-20,5 g wody
x g soli-100g wody
5) analogicznie do 4)
6) i 7) Tu trzeba spojrzeć do wykresu z krzywymi rozpuszczalności