Witam mam mały problem z zadaniami na przeliczanie stężeń...
Próbowałem sam, ale zawsze miałem problemy z wyprowadzeniem wzorów...
Wiem jakie wzory trzeba zastosowywać, tylko mam prośbę mógłby ktoś mi wyprowadzić wzory na przeliczanie CM z CP i odwrotnie? (CP z CM)
Dzięki z góry.
Przeliczanie stężen
- Lonc
- Użytkownik
- Posty: 298
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 43 razy
Przeliczanie stężen
A nie łatwiej po prostu zapamiętać jeden wzór i potem go przekształcić w zależności od potrzeb?
Np.:
\(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d}}\)
A jak potrzebujesz na stężenie molowe to:
\(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d} \ | \cdot d \\ \\
cp \cdot d =cm \cdot M \cdot 100\% \ | : (M \cdot 100\%) \\ \\
\frac{cp \cdot d}{M \cdot 100\%} = cm}\)
Np.:
\(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d}}\)
A jak potrzebujesz na stężenie molowe to:
\(\displaystyle{ cp= \frac{cm \cdot M \cdot 100\%}{d} \ | \cdot d \\ \\
cp \cdot d =cm \cdot M \cdot 100\% \ | : (M \cdot 100\%) \\ \\
\frac{cp \cdot d}{M \cdot 100\%} = cm}\)