skład pierwiastkowy związków organicznych-zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
skład pierwiastkowy związków organicznych-zadanie
W wyniku spalenia \(\displaystyle{ 11,4g}\) węglowodoru otrzymano \(\displaystyle{ 17,92dm^3}\) \(\displaystyle{ CO_{2}}\) odmierzonego w warunkach normalnych. Ustal wzór sumaryczny tego węglowodoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 25 lut 2006, o 10:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
skład pierwiastkowy związków organicznych-zadanie
te decymetry szescienne jak podzielisz przez 22,4 czyli objetosc molowa to daje 0,8 mola CO2 w ktorym jest 0,8 mol wegla czyli 9,6g wegla a reszta to 11,4g - 9,6g = 1,6g wodoru
0,8 mol C : 1,6 mol H = 1:2 taki warunek spelnia eten oraz dowolny nierozgaleziony cykloalkan
wychodzi mi ze eten to bedzie 11,4 gramy etenu to ok 0,4 mol a ten spali sie do 0,8 dm3 CO2
0,8 mol C : 1,6 mol H = 1:2 taki warunek spelnia eten oraz dowolny nierozgaleziony cykloalkan
wychodzi mi ze eten to bedzie 11,4 gramy etenu to ok 0,4 mol a ten spali sie do 0,8 dm3 CO2