Witam - mam problem z trzema zadaniami domowymi.
1. W jakiej ilości wody należy rozpuścić 30g siarczanu miedzi, aby otrzymać roztwór nasycony w temperaturze 85 stopni Celsjusza.
2. Oblicz ile gramów roztworu 6% i ile gramów roztworu 15% należy zmieszać aby otrzymać 260g roztworu 10%.
3. Do 120g 7% roztworu dodano 20g substancji. Oblicz stężenie procentowe roztworu.
Kilka pytań - stężenia i roztwory
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 11 mar 2010, o 23:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- kam_new93
- Użytkownik
- Posty: 673
- Rejestracja: 18 lip 2009, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 106 razy
Kilka pytań - stężenia i roztwory
2.
x+y=260g
0,06x+0,15y=0,1*260g
3. \(\displaystyle{ \frac{120}{1} \cdot \frac{7}{100}=8,4g}\)-masa substancji
w całym roztworze to :
\(\displaystyle{ \frac{8,4g+20g}{120g+20g}= \frac{28,4}{140} \approx 20 \%}\)
x+y=260g
0,06x+0,15y=0,1*260g
3. \(\displaystyle{ \frac{120}{1} \cdot \frac{7}{100}=8,4g}\)-masa substancji
w całym roztworze to :
\(\displaystyle{ \frac{8,4g+20g}{120g+20g}= \frac{28,4}{140} \approx 20 \%}\)
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Kilka pytań - stężenia i roztwory
3.
100g r-ru - 7g subst. rozp.
120g r-ru - x
x=8,4g subst. rozp.
\(\displaystyle{ m _{s _{2} }= 8,4g + 20g = 28,4g}\)
\(\displaystyle{ m _{r _{2} }= 120g = 20g = 140g}\)
140g r-ru - 28,4g subst. rozp.
100 g r-ru - x
x=20,29g subst rozp
\(\displaystyle{ C _{p} = 20,29 \%}\)
100g r-ru - 7g subst. rozp.
120g r-ru - x
x=8,4g subst. rozp.
\(\displaystyle{ m _{s _{2} }= 8,4g + 20g = 28,4g}\)
\(\displaystyle{ m _{r _{2} }= 120g = 20g = 140g}\)
140g r-ru - 28,4g subst. rozp.
100 g r-ru - x
x=20,29g subst rozp
\(\displaystyle{ C _{p} = 20,29 \%}\)