objestosc chlorowodoru

karolinka_ba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

objestosc chlorowodoru

Post autor: karolinka_ba »

Jaka objętość chlorowodoru o gęstości 1,6g/dm3 należy rozpuścić w wodzie, aby otrzymać 400g 8% roztworu?
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

objestosc chlorowodoru

Post autor: macpra »

\(\displaystyle{ 8 \%= \frac{m_s}{400} \cdot 100 \%\\\\
m_s=32g\\\\
\frac{32}{1,6}=20dm^3}\)
ODPOWIEDZ