Stezenie procentowe

karolinka_ba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 15 paź 2009, o 15:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Stezenie procentowe

Post autor: karolinka_ba »

Jaka ilość wody należy dodać do 500g 30% roztworu, aby powstał roztwór 20%?
Awatar użytkownika
macpra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 591
Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Końskie
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

Stezenie procentowe

Post autor: macpra »

\(\displaystyle{ C_p}\) - stężenie procentowe
\(\displaystyle{ m_s}\) - masa substancji rozpuszczanej
\(\displaystyle{ m_r}\) - masa roztworu
\(\displaystyle{ m_{rozp}}\) - masa rozpuszczalnika

\(\displaystyle{ C_p= \frac{m_s}{m_r} \cdot 100 \%= \frac{m_s}{m_s+m_{rozp}} \cdot 100 \%}\)

Zobaczmy co wiemy przed dolaniem wody:

\(\displaystyle{ 30 \%= \frac{m_s}{500} \cdot 100 \%}\)

z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ m_s=150\\
m_{rozp}=350}\)



Teraz dolewamy wodę. Masa substancji rozpuszczanej nie zmienia się, zmienia się tylko masa rozpuszczalnika, a zatem:

\(\displaystyle{ 20 \%= \frac{150}{150+m_{rozp}} \cdot 100 \%\\\\
m_{rozp}=600}\)



Ile wody dolano?
\(\displaystyle{ 600-350=250}\)
ODPOWIEDZ