zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 7 cze 2006, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głodowa wólka
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
zadania
Zadania:
1.W tabeli podano wzory uwzgledniające skład soli.Napisz wzory sumaryncze tych soli i podaj ich nazwy:
N309AL
H9N2O3S
P2O8CA3
S3012FE2
2.OBLICZ ZAWARTOSC METALI W SOLACH
a) azotan miedzi II
b)chlorek glinu
c)siarczek(VI) potasu
d)siarczan(IV) sodu
3
Napisz 6 worówsumarycznych i nazw soli, w ktorych skład wchodzą peirwiastki tylko drugiego okresu układu:
1.W tabeli podano wzory uwzgledniające skład soli.Napisz wzory sumaryncze tych soli i podaj ich nazwy:
N309AL
H9N2O3S
P2O8CA3
S3012FE2
2.OBLICZ ZAWARTOSC METALI W SOLACH
a) azotan miedzi II
b)chlorek glinu
c)siarczek(VI) potasu
d)siarczan(IV) sodu
3
Napisz 6 worówsumarycznych i nazw soli, w ktorych skład wchodzą peirwiastki tylko drugiego okresu układu:
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zadania
1)
\(\displaystyle{ Al(NO_{3})_{3}}\) azotan(V) glinu
\(\displaystyle{ Ca_{3}(PO_{4})_{2}}\)ortofosforan(V) wapnia
\(\displaystyle{ Fe_{2}(SO_{4})_{3}}\)siarczan(VI) żelaza(III)
\(\displaystyle{ Al(NO_{3})_{3}}\) azotan(V) glinu
\(\displaystyle{ Ca_{3}(PO_{4})_{2}}\)ortofosforan(V) wapnia
\(\displaystyle{ Fe_{2}(SO_{4})_{3}}\)siarczan(VI) żelaza(III)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
zadania
Ja cały czas myślę nad tą ostatnią solą, ale jakoś nic nie pasuje mi.
2) Jeśli chodzi o zawartość procentową:
a) \(\displaystyle{ Cu(NO_{3})_{2}}\) azotan(V) miedzi (II)
\(\displaystyle{ M_{Cu(NO_{3})_{2}}=187.5 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M_{Cu}=63.5 \frac{g}{mol}}\)
Zawartość procentowa metalu w soli:
\(\displaystyle{ Z_{w}=\frac{M_{Cu}}{M_{Cu(NO_{3})_{2}}}\cdot{100%}\approx33,87%}\)
2) Jeśli chodzi o zawartość procentową:
a) \(\displaystyle{ Cu(NO_{3})_{2}}\) azotan(V) miedzi (II)
\(\displaystyle{ M_{Cu(NO_{3})_{2}}=187.5 \frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ M_{Cu}=63.5 \frac{g}{mol}}\)
Zawartość procentowa metalu w soli:
\(\displaystyle{ Z_{w}=\frac{M_{Cu}}{M_{Cu(NO_{3})_{2}}}\cdot{100%}\approx33,87%}\)
zadania
mam takie zadanko
napisz rownanie reakcji otrzymywania azotu V zelaza III dowolnymi metodami . reakcje zapisz czasteczkowo i jonowo
wim ze to jest proste zadanko ale dawno nie mialem chemi przed oczami i tak jakos zapomnilem
oczywiscie sam je zrobilem i chce tyko sprawdzic jak wyjdzie komus innemu i czy na pewno uzylem wszystkich sposobow
dziex
napisz rownanie reakcji otrzymywania azotu V zelaza III dowolnymi metodami . reakcje zapisz czasteczkowo i jonowo
wim ze to jest proste zadanko ale dawno nie mialem chemi przed oczami i tak jakos zapomnilem
oczywiscie sam je zrobilem i chce tyko sprawdzic jak wyjdzie komus innemu i czy na pewno uzylem wszystkich sposobow
dziex
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń, UMK
- Pomógł: 1 raz
zadania
Ok. Ale co tak właściwie ma być Twoim produktem? Czym jest ten azotan (V) żelaza (III). Azotan, tak? Końcówka -an, czyli jakaś sól.
No to jak sól - no to jakiego kwasu. No to kwasu azotowego (V).
Kwas azotowy (V) ma wzór \(\displaystyle{ HNO_{3}}\), a azotan (V) żelaza (III): \(\displaystyle{ Fe(NO_{3})_{3}}\).
No to jak teraz ułożyć równanie reakcji?
No to jak sól - no to jakiego kwasu. No to kwasu azotowego (V).
Kwas azotowy (V) ma wzór \(\displaystyle{ HNO_{3}}\), a azotan (V) żelaza (III): \(\displaystyle{ Fe(NO_{3})_{3}}\).
No to jak teraz ułożyć równanie reakcji?