Stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
Stężenie procentowe
Spirytus salicylowy to roztwór kwasu salicylowego w etanolu. Do przygotowania spirytusu salicylowego zużyto 12,9 dm3 etanolu o gęstości 0,76 g/cm3 i 200 g kwasu salicylowego. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu. Proszę o obliczenia
- sanderus
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 07:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 27 razy
Stężenie procentowe
\(\displaystyle{ 12,9 dm ^{3} = 12900 cm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ m _{rozpuszczalnika}= 12900 cm ^{3} \cdot 0,76 \frac{g}{cm ^{3}} = 9804 g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} = m _{r} + m _{rozpuszczalnika} = 9804g + 200g = 10004 g}\)
\(\displaystyle{ m _{s} = 200g}\)
\(\displaystyle{ c _{ \% } = \frac{m _{s}}{m _{r}} \cdot 100 \% \ \approx 2 \%}\)
\(\displaystyle{ m _{rozpuszczalnika}= 12900 cm ^{3} \cdot 0,76 \frac{g}{cm ^{3}} = 9804 g}\)
\(\displaystyle{ m _{r} = m _{r} + m _{rozpuszczalnika} = 9804g + 200g = 10004 g}\)
\(\displaystyle{ m _{s} = 200g}\)
\(\displaystyle{ c _{ \% } = \frac{m _{s}}{m _{r}} \cdot 100 \% \ \approx 2 \%}\)