Oblicz ile gramów chlorku rtęci(II) (\(\displaystyle{ HgCl_{2}}\)) można dodatkowo rozpuścić w 150g roztworu chlorku rtęci(II) nasyconego w temperaturze 10*C - tak, aby roztwór nadal był nasycony - jeśli ogrzejemy go do temperatury 60*C.
Zrobiłam powyższe zadanie, wynik różnił się od prawidłowego o 0,14, ale zadanie jest mimo to źle zrobione. Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Rozpuszczalność substancji w wodzie
Rozpuszczalność substancji w wodzie
W 10 st C w 100 g wody - rozpuszcza się 10 g - masa roztworu to 110g
1.
x- masa soli w 150 g roztworu
10g---110g
xg----150g
x= 13, 636
2. obliczam masę wody 150g -13,636= 136,364 g H2O
3.y- masa soli, ktorą bedzie mozna rozpuścic w 136,364 g wody
aby otrzymac roztwor nasycony w 60 st
w temp 60 st C w 100g wody rozpuszcza sie 20 g soli - masa roztworu 120 g
20g---120g
yg----136,364 g + y
y=27,272 g soli
27,272 g soli - 13,636 g= 13,64g <-- tyle trzeba dodać
W różnych zbiorach podane są różne rozpuszczalności...
1.
x- masa soli w 150 g roztworu
10g---110g
xg----150g
x= 13, 636
2. obliczam masę wody 150g -13,636= 136,364 g H2O
3.y- masa soli, ktorą bedzie mozna rozpuścic w 136,364 g wody
aby otrzymac roztwor nasycony w 60 st
w temp 60 st C w 100g wody rozpuszcza sie 20 g soli - masa roztworu 120 g
20g---120g
yg----136,364 g + y
y=27,272 g soli
27,272 g soli - 13,636 g= 13,64g <-- tyle trzeba dodać
W różnych zbiorach podane są różne rozpuszczalności...