Hej! Mam takie zadanie:
Oblicz skład procentowy miedzi wiedząc,że jest ona mieszaniną dwóch izotopów miedzi Cu-63 i Cu-65, a masa atomowa miedzi wynosi 65.
Mógłby mi je ktoś rozwiązać ?<prosi> Z góry dzięki
Skład procentowy miedzi
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Skład procentowy miedzi
akurat tutaj 100% Cu-65. A masę Cu wzięłaś z zadania czy z układu okresowego?
Bo jak chcesz obliczać skład procentowy to bez zaokrąglania odczytuj
Bo jak chcesz obliczać skład procentowy to bez zaokrąglania odczytuj
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 3 razy
Skład procentowy miedzi
Zakładając, że się trochę pomyliłaś, bo masa atomowa Cu wynosi 63,546 to ja bym to zrobiła tak:
\(\displaystyle{ 63,546= \frac{63x + 65(100-x)}{100}}\)
\(\displaystyle{ 6354,6 =63x+ 6500-65x}\)
\(\displaystyle{ 2x= 145,4}\)
x=72,7 [%]
czyli tego 63 będzie 72,7 % , 65 będzie 27,3%
\(\displaystyle{ 63,546= \frac{63x + 65(100-x)}{100}}\)
\(\displaystyle{ 6354,6 =63x+ 6500-65x}\)
\(\displaystyle{ 2x= 145,4}\)
x=72,7 [%]
czyli tego 63 będzie 72,7 % , 65 będzie 27,3%