w trakcie nauki do środowego egzaminu napotkałam problemy z dwom zadankami, zrobiłam już wiele zadań, ale z tymi nie mogę sobie poradzić, serdecznie proszę może nie o rozwiązanie ich ale o wskazówki w jaki sposób je wykonać:
1. Oblicz ile \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) wody i ile \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) 18M roztworu zasady sodowej należy użyć, aby przygotować roztwór 0,5M w kolbie o pojemności \(\displaystyle{ 200cm ^{3}}\)?
2.Ile należy odważyć czystego NaCl i ile użyć wody aby przygotować 5-molowy roztwór tej soli w kolbie na \(\displaystyle{ 500cm ^{3}}\) ?
z góry dziękuję i pozdrawiam:)
rozcieńczanie roztworów
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
rozcieńczanie roztworów
1.
\(\displaystyle{ V _{r}=200 cm ^{3}=0,2 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{n}{V _{r} }}\)
\(\displaystyle{ n=C _{m}*V _{r}=0,5 \frac{mol}{dm ^{3} }*0,2dm^{3}=0,1 mola}\)
i taka jest masa substancji w drugim roztworze, trzeba z tego samego wzoru obliczyć objętość roztworu 18-molowego i wtedy wyjdzie V tego roztworu i potem to odjąć od 200 cm^3 i powinno być dobrze.
2.
W tym drugim to objętość roztworu jest taka jak objętość kolby, ze wzoru na stężenie policz liczbę moli NaCl i potem jego masę molową i z proporcji oblicz masę NaCl, która jest w roztworze.
\(\displaystyle{ V _{r}=200 cm ^{3}=0,2 dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ C _{m}= \frac{n}{V _{r} }}\)
\(\displaystyle{ n=C _{m}*V _{r}=0,5 \frac{mol}{dm ^{3} }*0,2dm^{3}=0,1 mola}\)
i taka jest masa substancji w drugim roztworze, trzeba z tego samego wzoru obliczyć objętość roztworu 18-molowego i wtedy wyjdzie V tego roztworu i potem to odjąć od 200 cm^3 i powinno być dobrze.
2.
W tym drugim to objętość roztworu jest taka jak objętość kolby, ze wzoru na stężenie policz liczbę moli NaCl i potem jego masę molową i z proporcji oblicz masę NaCl, która jest w roztworze.
rozcieńczanie roztworów
dziekuje:) i masa NaCl wyszła 145g i jak obliczyć ile sie doda wody, chyba brakuje gęstości NaCl , czy trzeba poszukać w tablicach?:)