witam, bardzo proszę o rozwiązanie, i jeżeli można to o wytlumaczenie poniższego zadania. podobne zadania ze stężeniem % obliczam spokojnie ale z tym coś nie mogę sobie poradzić ;d
(ostatecznie wyszło mi 24% ale nie sądzę że to dobry wynik)
Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego przez dodanie 50g wody do 250g roztworu pewnej substancji o stężeniu 20%.
Pozdrawiam
Stężenie procentowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 20 gru 2007, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 5 razy
Stężenie procentowe.
Liczysz ilość substancji w początkowym roztworze (w uproszczeniu 20% * 250g = 50g substancji). Wypada liczyć na wzorach.
Liczysz masę powstałego roztworu: 250g+50g=300g
Masa substancji się nie zmienia.
Liczysz stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ cp = \frac{ms}{mr} *100 \%}\) = \(\displaystyle{ \frac{50g}{300g} *100 \%}\)\(\displaystyle{ \approx 16,67 \%}\)
Liczysz masę powstałego roztworu: 250g+50g=300g
Masa substancji się nie zmienia.
Liczysz stężenie procentowe:
\(\displaystyle{ cp = \frac{ms}{mr} *100 \%}\) = \(\displaystyle{ \frac{50g}{300g} *100 \%}\)\(\displaystyle{ \approx 16,67 \%}\)