4. Ile gramów wodoru zawiera dwa razy więcej atomow niż 8g tlenu?
5. Jeden z kwasów zawiera dwa atomy wodoru w cząsteczce, a drugi - trzy atomy wodoru w cząsteczce. Ich masy molowe są takie same i wynoszą po 62g/mol. Oblicz stosunek mas molowych soli sodowych tych kwasów.
7. W jakim stosunku molowym i w jakim stosunku objętościowym należy zmieszać tlen z wodorem, aby w mieszaninie na 1g wodoru przypadało 8g tlenu.
9. W jakim stosunku masowym należy zmieszać wodór z azotem, aby na 3dm3 wodoru przypadał 1dm3 azotu, jeśli gazy te znajdują się w takich samych warunkach ciśnienia i temperatury?
8. Oblicz, ile atomów tlenu znajduje się w 19,6g kwasu siarkowego(VI).
10. W cząsteczce pewnego węglowodoru na 1 atom węgla przypdają 2 atomy wodoru. Ustal wzór cząsteczki tego gazowego węglowodoru, jeśli jego gęstość w warunkach normalnych wynosi 1,25g/cm3.
Mol, masa molowa i prawa gazowe
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Mol, masa molowa i prawa gazowe
4. \(\displaystyle{ M_{H}=1 \frac{g}{mol}}\) ,
\(\displaystyle{ M _{O}=16 \frac{g}{mol}}\)
w 1 gramie wodoru jest tyle samo atomów co w 16 g tlenu, czyli w 8 g jest go dwa razy mniej. odp: w 1 gramie wodoru.
5. masa pierwszego kwasu bez wodoru to 59 g/mol, a drugiego 60 g/mol. reszta kwasowa tego 1 kwasu jest trójwartościowa (bo ma trzy wodory), a drugiego dwuwartościowa. Na ma wartościowość 1, czyli jest go w soli tyle co było wodoru w kwasie i stosunek mas molowych wygląda tak \(\displaystyle{ \frac{59 \frac{g}{mol} + 3 M _{Na}}{60 \frac{g}{mol} + 2 M _{Na}}}\) masę molową weź z układu okresowego i wstaw -- 13 lut 2010, o 23:23 --7. z 4 zadania wynika ze trzeba je zmieszać w stosunku molowym 1:2, a co do objętości to chyba w takim samym ale pewna nie jestem ;p
8.
w 1 molu cząsteczek \(\displaystyle{ H _{2}SO _{4}}\) są 4 mole atomów tlenu. \(\displaystyle{ M _{H _{2}SO _{4} }=98 \frac{g}{mol}}\) jeżeli w 98 g kwasu są 4 mole atomów tlenu, to w 19.6g będzie \(\displaystyle{ x}\) moli atomów. obliczasz \(\displaystyle{ x}\) i mnożysz \(\displaystyle{ x}\) przez \(\displaystyle{ 6,67*10 ^{24}}\) i tyle masz atomów
\(\displaystyle{ M _{O}=16 \frac{g}{mol}}\)
w 1 gramie wodoru jest tyle samo atomów co w 16 g tlenu, czyli w 8 g jest go dwa razy mniej. odp: w 1 gramie wodoru.
5. masa pierwszego kwasu bez wodoru to 59 g/mol, a drugiego 60 g/mol. reszta kwasowa tego 1 kwasu jest trójwartościowa (bo ma trzy wodory), a drugiego dwuwartościowa. Na ma wartościowość 1, czyli jest go w soli tyle co było wodoru w kwasie i stosunek mas molowych wygląda tak \(\displaystyle{ \frac{59 \frac{g}{mol} + 3 M _{Na}}{60 \frac{g}{mol} + 2 M _{Na}}}\) masę molową weź z układu okresowego i wstaw -- 13 lut 2010, o 23:23 --7. z 4 zadania wynika ze trzeba je zmieszać w stosunku molowym 1:2, a co do objętości to chyba w takim samym ale pewna nie jestem ;p
8.
w 1 molu cząsteczek \(\displaystyle{ H _{2}SO _{4}}\) są 4 mole atomów tlenu. \(\displaystyle{ M _{H _{2}SO _{4} }=98 \frac{g}{mol}}\) jeżeli w 98 g kwasu są 4 mole atomów tlenu, to w 19.6g będzie \(\displaystyle{ x}\) moli atomów. obliczasz \(\displaystyle{ x}\) i mnożysz \(\displaystyle{ x}\) przez \(\displaystyle{ 6,67*10 ^{24}}\) i tyle masz atomów