stężenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 30 mar 2008, o 16:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 2 razy
stężenie procentowe
W 15,2-procentowym roztworze kwasu HEO3, na 160 cząsteczek wody przypadają 4 cząsteczki kwasu. Ustalić wzór kwasu.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 08:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
stężenie procentowe
proporcja:
4cząsteczki kwasu----+-----160czasteczek wody
4mole kwasu----------+-----160 moli wody
4M--------------------+-----160*(2*1+16)
M---------------------+------40*18
razem zmieszane dają roztwór o masie M+720, a w nim znajduje się właśnie M gramów kwasu i stężenie procentowe to:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M+720} =0,152}\)
i dalej:
\(\displaystyle{ 0,848*M=109,44}\)
\(\displaystyle{ M=129}\)--masa cząsteczkowa kwasu
odejmijmy 3 atomy tlenu (3*16=48) i jeden atom wodoru (1)
\(\displaystyle{ M _{E}=129-48-1=80}\) --masa cząsteczkowa pierwiastka o tajemniczym symbolu E
odczytujemy z tablicy Mendelejewa: E to \(\displaystyle{ Br}\), a kwas:
\(\displaystyle{ HBrO _{3}}\)
4cząsteczki kwasu----+-----160czasteczek wody
4mole kwasu----------+-----160 moli wody
4M--------------------+-----160*(2*1+16)
M---------------------+------40*18
razem zmieszane dają roztwór o masie M+720, a w nim znajduje się właśnie M gramów kwasu i stężenie procentowe to:
\(\displaystyle{ \frac{M}{M+720} =0,152}\)
i dalej:
\(\displaystyle{ 0,848*M=109,44}\)
\(\displaystyle{ M=129}\)--masa cząsteczkowa kwasu
odejmijmy 3 atomy tlenu (3*16=48) i jeden atom wodoru (1)
\(\displaystyle{ M _{E}=129-48-1=80}\) --masa cząsteczkowa pierwiastka o tajemniczym symbolu E
odczytujemy z tablicy Mendelejewa: E to \(\displaystyle{ Br}\), a kwas:
\(\displaystyle{ HBrO _{3}}\)