stężenie molowe

agusSia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 30 mar 2008, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 2 razy

stężenie molowe

Post autor: agusSia »

Ile gramów NaCl otrzymamy po odparowaniu do sucha 100cm3 0,5-molowego roztworu?
ella55
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 lut 2010, o 18:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: --

stężenie molowe

Post autor: ella55 »

V=100cm ^{3} = 0,1 dm{3}
Cn= 0,5 mol/dm{3}

Cn=
Cn*V= n
0,5*0,1=0,05mol

n= frac{m}{Mmol}
Mmol= Mcząsteczkowej
M _{NaCl}= 23+35,45=58,45mol/dm ^{3}
0,05*58,45=2,9225g approx 2,92g
ODPOWIEDZ