Czy cały metan ulegnie spaleniu według równania:
\(\displaystyle{ CH_{4} + 2O_{2} \Rightarrow CO_{2} + 2H_{2}O}\)
jeżeli przygotowana do reakcji mieszanina metanu z tlenem zawiera:
a) 60% objętościowych tlenu,
b) 60% masowych tlenu?
Przebieg reakcji po zmiesz. substr. w stos. niestechiometr.
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Przebieg reakcji po zmiesz. substr. w stos. niestechiometr.
a) \(\displaystyle{ CH_{4} + 2O_{2} \Rightarrow CO_{2} + 2H_{2}O}\)
22,4 \(\displaystyle{ dm^{3}CH_{4}}\) - 44,8\(\displaystyle{ dm^{3}O_{2}}\)
y - 0,6x \(\displaystyle{ dm^{3}O_{2}}\)
y= 0,3 \(\displaystyle{ dm^{3}CH_{4}}\)
nie
b) 16 g \(\displaystyle{ CH_{4}}\) - 64 g \(\displaystyle{ O_{2}}\)
y - 0,6x g \(\displaystyle{ O_{2}}\)
y = 0,15x g \(\displaystyle{ CH_{4}}\)
nie
22,4 \(\displaystyle{ dm^{3}CH_{4}}\) - 44,8\(\displaystyle{ dm^{3}O_{2}}\)
y - 0,6x \(\displaystyle{ dm^{3}O_{2}}\)
y= 0,3 \(\displaystyle{ dm^{3}CH_{4}}\)
nie
b) 16 g \(\displaystyle{ CH_{4}}\) - 64 g \(\displaystyle{ O_{2}}\)
y - 0,6x g \(\displaystyle{ O_{2}}\)
y = 0,15x g \(\displaystyle{ CH_{4}}\)
nie