Powietrze jest mieszanina gazów o następującym przybliżonym składzie objętościowym: 20% tlenu i 80% azotu. Oblicz wagowy procentowy skład powietrza.
Proszę o obliczenia
Skład powietrza
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 maja 2009, o 17:46
- Płeć: Kobieta
- r4fall
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MG
- Pomógł: 11 razy
Skład powietrza
Tlen: \(\displaystyle{ \frac{0,2\cdot 16u}{0,2\cdot 16u +0,8\cdot 14u}\cdot 100=22,22}\)
Azot: \(\displaystyle{ \frac{0,8\cdot 14u}{0,2\cdot 16u +0,8\cdot 14u}\cdot 100=77,78}\)
Azot: \(\displaystyle{ \frac{0,8\cdot 14u}{0,2\cdot 16u +0,8\cdot 14u}\cdot 100=77,78}\)