Oblicz masę \(\displaystyle{ 4dm ^{3}}\) \(\displaystyle{ CO _{2}}\) w temperaturze 300K i pod ciśnieniem 1500hPa Stała gazowa \(\displaystyle{ R=83,14 hPa \cdot dm ^{3} \cdot K ^{-1} \cdot mol ^{-1}}\).
niewiem jak robić tego typu zadania, jeśli można to prosze o wyjaśnienie :/
Obliczanie masy CO2
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Pomógł: 1 raz
Obliczanie masy CO2
do obliczenia korzystamy z równanie Clapeyrona
\(\displaystyle{ p \cdot V = n \cdot R \cdot T
Obliczamy ilość moli n CO _{2}
n = p \cdot V \backslash R \cdot T
n = 1500hPa \cdot 4 dm ^{3} \backslash 83,14 hPa \cdot dm- ^{3} /k \cdot mol \cdot 300k
n = 0,24 mola}\)
Teraz należy obliczyć masę \(\displaystyle{ CO _{2}}\)
\(\displaystyle{ M = 44 g/mol}\)
\(\displaystyle{ 1mol – 44 g}\)
\(\displaystyle{ 0,24 mol – X}\)
\(\displaystyle{ X = 10,56 g
Odp:Masa 4 dm ^{3} CO _{2} wynosi 10,56 g}\)
Tak mi się przynajmniej wydaje
\(\displaystyle{ p \cdot V = n \cdot R \cdot T
Obliczamy ilość moli n CO _{2}
n = p \cdot V \backslash R \cdot T
n = 1500hPa \cdot 4 dm ^{3} \backslash 83,14 hPa \cdot dm- ^{3} /k \cdot mol \cdot 300k
n = 0,24 mola}\)
Teraz należy obliczyć masę \(\displaystyle{ CO _{2}}\)
\(\displaystyle{ M = 44 g/mol}\)
\(\displaystyle{ 1mol – 44 g}\)
\(\displaystyle{ 0,24 mol – X}\)
\(\displaystyle{ X = 10,56 g
Odp:Masa 4 dm ^{3} CO _{2} wynosi 10,56 g}\)
Tak mi się przynajmniej wydaje