5.16
Stężenie roztworu wynosi 3 kg/m3. Podać to stężenie w: a) g/L, b) g/dL, c) ng/mL.
5.17
Obliczyć stężenie masowe roztworu, który w 4 L zawiera 10 (-4)->potęga g substancji. Wynik podać w mg/dm3.
5.18
Obliczyć stężenie masowe roztworu, który w 100 ml zawiera 0,1 mola NaOH. Wynik podać w g/L.
5.19
Ile gramów substancji znajduje się w 250 cm3 roztworu o stężeniu 10 g/L ?
5.20
Stężenie testosteronu w krwi mężczyzny wynosi średnio 6 ng/ml. Z jakiej objętości krwi można by uzyskać 1 g testosteronu ?
5.21
Stężenie glukozy w pewnej próbce krwi ludzkiej wynosiło 200 mg/dl. Ile glukozy było w 0,1 ml tej krwi ?
5.22
Ile gramów substancji znajduje się w 0,5 kg roztworu o gęstości 1,25 g/cm3 i stężeniu 0,5 g/cm3 ?
5.23
Obliczyć stężenie masowe roztworu o gęstości 1,2 g/cm3, który w 6 g zawiera 2,5 x 10 (-6)-> potęga g substancji. Wnik podać w ug/L.
Witam, niezbyt rozumiem te zadanie, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł...
To naprawdę ważne.
Z góry dziękuję ; )
Stężenia masowe
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 3 lut 2010, o 18:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Pomógł: 1 raz
Stężenia masowe
5.18
Podaną liczbę moli związku NaOH musisz wyrazić w gramach. Najpierw oblicz masę jednego mola NaOH, a potem masę 0,1 mola tego związku, co pozwoli Ci wyznaczyć szukane stężenie masowe.
1mol NaOH to:
mNaOH = 23g + 16g + 1g = 40g
o,1 mola to:
m= o,1\(\displaystyle{ \cdot}\)40g=4g
Teraz ze wzoru można obliczyć stężenie masowe
wzór ogólny to
p=\(\displaystyle{ \frac{m _{s} }{v _{r} }}\)
gdzie m to masa związku a v to objętoścć
\(\displaystyle{ p=\frac{4g}{1000ml} = \frac{4g}{0,1l} =40 \frac{g}{l}}\)
Podaną liczbę moli związku NaOH musisz wyrazić w gramach. Najpierw oblicz masę jednego mola NaOH, a potem masę 0,1 mola tego związku, co pozwoli Ci wyznaczyć szukane stężenie masowe.
1mol NaOH to:
mNaOH = 23g + 16g + 1g = 40g
o,1 mola to:
m= o,1\(\displaystyle{ \cdot}\)40g=4g
Teraz ze wzoru można obliczyć stężenie masowe
wzór ogólny to
p=\(\displaystyle{ \frac{m _{s} }{v _{r} }}\)
gdzie m to masa związku a v to objętoścć
\(\displaystyle{ p=\frac{4g}{1000ml} = \frac{4g}{0,1l} =40 \frac{g}{l}}\)