Prawo stalosci skladu

Matematyk1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Prawo stalosci skladu

Post autor: Matematyk1000 »

W tlenku rteci 2 stosunek mas pierwiastkow wynosi 25:4. Ile tlenu powstanie w wyniku rozkladu 10 g tlenku.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Prawo stalosci skladu

Post autor: silicium2002 »

masa substratu = masa produktów

10 g = 29x (bo stosunek 25:4)

masa tlenu = 4x

czyli masa tlenu = \(\displaystyle{ 4 \cdot \frac{10}{29}}\)
ODPOWIEDZ