Stosunek miedzi do tlenu w tlenku miedzi 2 wynosi 4/1. Oblicz mase miedzi jaka nalezy uzyc aby otrzymac 15 gram tlenku.
Mozecie mi to wytlumaczyc co i jak po koleji.Z gory wielkie dzieki
Prawo stalosci skladu
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Prawo stalosci skladu
Stosunek Cu : O = 4:1
Czyli na 5 g CuO (4g Cu + 1 g O) przypada 4 g Cu
Układasz proporcje
5 g CuO - 4 g Cu
15g CuO - x
x=12 g Cu
Można to też policzyć z równania reakcji
Czyli na 5 g CuO (4g Cu + 1 g O) przypada 4 g Cu
Układasz proporcje
5 g CuO - 4 g Cu
15g CuO - x
x=12 g Cu
Można to też policzyć z równania reakcji