Zmieszano ze sobą 3 roztwory

Tomassh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 lis 2009, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Zmieszano ze sobą 3 roztwory

Post autor: Tomassh »

Zmieszano ze sobą 3 roztwory
A. 200g 3n kwasu H _{2} SO _{4} d=1,1
B. 200cm ^{3} 5% kwasu H _{2} SO _{4} d=1,05
C. 20cm ^{3} 5% NaOH d=1,03

Oblicz stężenie molowe i procentowe tej mieszaniny.

Proszę o pomoc!

wiem jak się liczy C% i Cn mieszaniny dwóch takich samych substancji, ale jak sprawa wygląda, gdy mieszamy ze sobą różne substancje?
Awatar użytkownika
marek_93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: City
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 8 razy

Zmieszano ze sobą 3 roztwory

Post autor: marek_93 »

1. Policz ile w sumie jest kwasu i ile jest zasady w roztworze
2. Napisz reakcję zasady z kwasem
3. Policz ile powstanie soli, czy cała zasada i kwas przereagują
4. Oblicz stężenia soli

Rozwiązałbym, ale nie mam czasu...
ODPOWIEDZ