Ilość moli

adaxada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 357
Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 210 razy
Pomógł: 1 raz

Ilość moli

Post autor: adaxada »

Hej! Mam takie zadanie:
Oblicz ile moli amoniaku przereaguje z 15 molami tlenu, jeżeli reakcja przebiega według równania:
\(\displaystyle{ 2N_{}H_{3}+ \frac{5}{2}O_{2} \rightarrow 2NO+3H_{2}O}\)
Mógłby mi je ktoś rozwiązać ?<prosi> Z góry dzięki
masterpiece
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 lip 2009, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

Ilość moli

Post autor: masterpiece »

Mamy podaną liczbę moli tlenu: \(\displaystyle{ n _{O _{2} } =15}\). Rozwiążmy to z proporcji.
Z równania reakcji widzimy że:
\(\displaystyle{ 2 mole NH _{3}}\) reagują z \(\displaystyle{ 2,5 mola O _{2}}\). W takim razie:
\(\displaystyle{ n moli NH _{3}}\) reaguje z \(\displaystyle{ 15 molami O _{2}}\)
Obliczmy: \(\displaystyle{ n= \frac{15 \cdot 2}{ \frac{5}{2} } =12}\)
ODPOWIEDZ