druga powłoka

potworzbagien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 5 gru 2009, o 15:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 3 razy

druga powłoka

Post autor: potworzbagien »

Ile elektronów mieści się w powłoce drugiej (n=2) i dlaczego?
masterpiece
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 lip 2009, o 13:40
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 5 razy

druga powłoka

Post autor: masterpiece »

W drugiej powłoce mieści się 8 elektronów, wynika to z wzoru na liczbę elektronów w powłoce: \(\displaystyle{ 2n^2}\)
majana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 3 lut 2010, o 18:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Pomógł: 1 raz

druga powłoka

Post autor: majana »

Na każdej powłoce może się zmieścić ograniczona liczba elektronów, którą określa bardzo prosty wzór:
Liczba elektronów = \(\displaystyle{ 2 \cdot n ^{2}}\)

Oznacza to, że wewnątrz pierwszej powłoki mogą się zmieścić tylko \(\displaystyle{ 2 \cdot 1 ^{2} = 2}\)
elektrony, w drugiej \(\displaystyle{ 2 \cdot 2 ^{2} = 8}\) elektronów 18 w trzeciej itd...
ODPOWIEDZ