Miareczkowanie
Miareczkowanie
Mam zadanie do wykonania.Mam roztwor ,w ktorym znajduje sie HCL,musze dokonac miareczkowania zasada sodowa.Tu mam pytanko jak praktycznie to zrobic.Jaki wskaznik uzyc?Oranz czy fenoloftaleine,jak obliczyc stezenie procentowe tego roztworu.Moze poprosze na jakims przykladzie hipotetycznym jak to przeliczyc?Z gory dziekuje za info.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Miareczkowanie
Hmm. Mamy tutaj najprostsza wersje alkacymetrii - miareczkowanie mocnego kwasu mocna zasada. Pomyslmy.
1. Jakie jest pH w punkcie rownowaznikowym?
Podczas miareczkowania zachodzi reakcja:
HCl + NaOH -> NaCl + H2O
Wobec tego w punkcie rownowaznikowym (czyli gdy dodalismy rownowazna ilosc zasady) w roztworze bedzie panowac pH=7 (jony H+ i OH- pochodzace jedynie z autodysocjacji wody).
2. Oranz czy fenoloftaleina?
Jak wiemy, fenoloftaleina barwi sie na malinowo w srodowisku zasadowym. W srodowisku kwasnym pozostaje bezbarwna. W trakcie miareczkowania srodowisko jest najpierw kwasne, a w PR obojetne. Wobec tego zastosowanie fenoloftaleiny jest bez sensu bo zobaczymy efekt dopiero, gdy przemiareczkujemy:)
Oranz sie nada.
3. Podam obliczenia na przykladzie obliczenia stezenia molowego. Zalozmy, ze masz w kolbie miarowej 100 mL kwasu solnego o blizej nieokreslonym stezeniu. Odmierzasz V = 10 mL do erlenmayerki, dopelniasz woda zeby sie przyjemnie miareczkowalo. Dodajesz wskaznika. Zalozmy, ze mamy mianowany roztwor NaOH o stezeniu \(\displaystyle{ c_{\rm{NaOH}}}\). Z rownania reakcji wynika, ze 1 mol HCl reaguje z 1 mol NaOH, czyli innymi slowy w reakcji \(\displaystyle{ n_{\rm{NaOH}} = n_{\rm{HCl}}}\). Stad (gdyz n = c*V) mamy:
\(\displaystyle{ n_{\rm{HCl}} =c_{\rm{NaOH}}V_{\rm{NaOH}}}\). Dzielac otrzymana liczbe moli przez objetosc pobranej probki dostajemy ostatecznie wzor:
\(\displaystyle{ c_{\rm{HCl}} = \frac{c_{\rm{NaOH}}V_{\rm{NaOH}}}{V}}\)
Nalezy pamietac, aby objetosci byly wyrazone w tych samych jednostkach (mililitrach/litrach)!
Przykladowo zalozmy, ze na zmiareczkowanie 10 mL tego kwasu zuzyto 3 mL mianowanego 0,1M roztworu NaOH. Wowczas obliczamy:
\(\displaystyle{ c_{\rm{HCl}} = \frac{0,1 \frac{\rm{mol}}{L} 3 \rm{mL}}{10\rm{mL}} = 0,03 \frac{\rm{mol}}{L}.}\)
1. Jakie jest pH w punkcie rownowaznikowym?
Podczas miareczkowania zachodzi reakcja:
HCl + NaOH -> NaCl + H2O
Wobec tego w punkcie rownowaznikowym (czyli gdy dodalismy rownowazna ilosc zasady) w roztworze bedzie panowac pH=7 (jony H+ i OH- pochodzace jedynie z autodysocjacji wody).
2. Oranz czy fenoloftaleina?
Jak wiemy, fenoloftaleina barwi sie na malinowo w srodowisku zasadowym. W srodowisku kwasnym pozostaje bezbarwna. W trakcie miareczkowania srodowisko jest najpierw kwasne, a w PR obojetne. Wobec tego zastosowanie fenoloftaleiny jest bez sensu bo zobaczymy efekt dopiero, gdy przemiareczkujemy:)
Oranz sie nada.
3. Podam obliczenia na przykladzie obliczenia stezenia molowego. Zalozmy, ze masz w kolbie miarowej 100 mL kwasu solnego o blizej nieokreslonym stezeniu. Odmierzasz V = 10 mL do erlenmayerki, dopelniasz woda zeby sie przyjemnie miareczkowalo. Dodajesz wskaznika. Zalozmy, ze mamy mianowany roztwor NaOH o stezeniu \(\displaystyle{ c_{\rm{NaOH}}}\). Z rownania reakcji wynika, ze 1 mol HCl reaguje z 1 mol NaOH, czyli innymi slowy w reakcji \(\displaystyle{ n_{\rm{NaOH}} = n_{\rm{HCl}}}\). Stad (gdyz n = c*V) mamy:
\(\displaystyle{ n_{\rm{HCl}} =c_{\rm{NaOH}}V_{\rm{NaOH}}}\). Dzielac otrzymana liczbe moli przez objetosc pobranej probki dostajemy ostatecznie wzor:
\(\displaystyle{ c_{\rm{HCl}} = \frac{c_{\rm{NaOH}}V_{\rm{NaOH}}}{V}}\)
Nalezy pamietac, aby objetosci byly wyrazone w tych samych jednostkach (mililitrach/litrach)!
Przykladowo zalozmy, ze na zmiareczkowanie 10 mL tego kwasu zuzyto 3 mL mianowanego 0,1M roztworu NaOH. Wowczas obliczamy:
\(\displaystyle{ c_{\rm{HCl}} = \frac{0,1 \frac{\rm{mol}}{L} 3 \rm{mL}}{10\rm{mL}} = 0,03 \frac{\rm{mol}}{L}.}\)
Miareczkowanie
Bardzo dziekuje za pomoc. Z przeliczeniem stezenia molowego na procentowe juz sobie poradze...aha i jeszcze jedno w jakiej ilosci H2O rozpuscic to 10ml kwasu??
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Miareczkowanie
Nie ma znaczenia, dolewasz ile Ci pasuje. Niezaleznie od tego, ile dolejesz liczba moli HCl ktora zmiareczkujesz bedzie ta sama. Wazne, zeby ilosc pobranej probki byla okreslona:)
W praktyce w konkretnym przepisie wykonawczym masz zwykle wymienione, jak przygotowac probke.
Najczesciej to jest tak, ze masz oznaczyc ILOSC kwasu w danej probce, nie stezenie. Wowczas jest zwykle tak, ze masz probke w kolbie miarowej np. 100mL, dopelniasz woda do kreski, i teraz pobierasz probke w jakiejs ilosci (warto z grubsza ocenic jakie moze byc stezenie, zeby do miareczkowania zuzyc tyle NaOH, zeby bylo ani za malo ani za duzo - bo wtedy wprowadza nam to blad miareczkowania). Jesli ilosc jest mala, to mozesz tak jak pisalem dolac wody do probki po to, zeby bylo lepiej widac, aczkolwiek w sumie to nie jest obowiazkowe:)
Ogolnie to polecam jakis podrecznik do analizy ilosciowej, tam jest naprawde wszystko napisane.
W praktyce w konkretnym przepisie wykonawczym masz zwykle wymienione, jak przygotowac probke.
Najczesciej to jest tak, ze masz oznaczyc ILOSC kwasu w danej probce, nie stezenie. Wowczas jest zwykle tak, ze masz probke w kolbie miarowej np. 100mL, dopelniasz woda do kreski, i teraz pobierasz probke w jakiejs ilosci (warto z grubsza ocenic jakie moze byc stezenie, zeby do miareczkowania zuzyc tyle NaOH, zeby bylo ani za malo ani za duzo - bo wtedy wprowadza nam to blad miareczkowania). Jesli ilosc jest mala, to mozesz tak jak pisalem dolac wody do probki po to, zeby bylo lepiej widac, aczkolwiek w sumie to nie jest obowiazkowe:)
Ogolnie to polecam jakis podrecznik do analizy ilosciowej, tam jest naprawde wszystko napisane.