mam 1 zadanie które mnie nurtuje i nie wiem czy dobrze robie:
100 cm3 kwasu solnego o stężeniu 0,02 mol/dm3 zobojętniono roztworem Ba(oh)2 o stężeniu Cp = 2%. Oblicz masę roztworu Ba(oh)2 zużytego na zobojętnienie.
Równanie:Ba(oh)2 + 2HCl -> BaCl2 + 2 H2O
wydajność reakcji 100 %.
czy ja najpierw muszę obliczyć liczbę moli HCl, a z tego jego masę, żeby potem móc obliczać Ba(OH)2 ?
podpowiedzi mile widziane ;d
Stężenia procentowe i molowe
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenia procentowe i molowe
Bardzo słuszne rozumowanie:meryomega pisze: czy ja najpierw muszę obliczyć liczbę moli HCl, a z tego jego masę, żeby potem móc obliczać Ba(OH)2 ?
1. liczba moli HCl w roztworze
2. reakcja ---> liczba moli wodorotlenku potrzebna do całkowitego przereagowania
3. mole Ba(OH)2 na masę
4. Do wzoru Cp i mamsy masę roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 sty 2010, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sosnowiec
Stężenia procentowe i molowe
zrobiłem coś takiego:
C=n/v
n= 0,1 * 0,02 = 0,002
1 mol Baoh2 : 2 mol hcl
x : 0,002
x=0,001 mol Baoh2
1 mol Baoh2 = 171 g/mol
0,001 mol Baoh2 = x g/mol
x=0,171 g/mol
Cp=ms*100%/mr
mr=ms*100%/Cp
mr=0,171*100%/2%
mr=8,55 g
dobrze zrozumiałem Twoje podpowiedzi ?
C=n/v
n= 0,1 * 0,02 = 0,002
1 mol Baoh2 : 2 mol hcl
x : 0,002
x=0,001 mol Baoh2
1 mol Baoh2 = 171 g/mol
0,001 mol Baoh2 = x g/mol
x=0,171 g/mol
Cp=ms*100%/mr
mr=ms*100%/Cp
mr=0,171*100%/2%
mr=8,55 g
dobrze zrozumiałem Twoje podpowiedzi ?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Stężenia procentowe i molowe
Nie sprawdzałem samych rachunków, ale rozumowanie ze wszech miar poprawne.