Witam
mam niebawem sprawdzian z chemii z działu izomerii. Noi mam taki problem ze kompletnie nie potrafie pisać wzorów strukturalnych tych zwiazków:
2-bromopropen
1-metylopropen
2-chloropent-3-yn
2-bromopentan
2-etylobutan
2-jodobut-2-yn
byłbym wdziaczny jakby ktos mogł napisac wzory strukturalne tych zwiazkow albo chociaz wytlumaczyc jak to sie robi, z gory dzieki
Chemia i izomeria
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walcz
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
Chemia i izomeria
Napiszę pół-strukturalne (na to samo prawie wychodzi) ponieważ nie chce mi się tego rysować.
2-bromopropen
\(\displaystyle{ CH_{2}=CBr-CH_{3}}\)
jest to propen czyli jeżeli przed końcówką -en nie ma żadnej cyfry to pierwsze wiązanie (idąc np od lewej strony) jest podwójne (jest to aklen) następnie idąc też od lewej strony (jeżeli poprzednim razem tak zacząłeś) dodajesz Br przy drugim (cyfra 2 przed -bormo) atomem węgla.
1-metylopropen
\(\displaystyle{ CHCH_{3}=CH-CH_{3}}\)
To (\(\displaystyle{ CH_{3}}\)) ma być pod kreską w dół ale nie dam rady narysować)
Jest to propen czyli podwójne wiązanie (nie ma liczby przed -en czyli między pierwszym a drugim węglem). Następnie jest to metylo czyli CH3 i 1 czyli przy pierwszym atomie węgla
2-chloropent-3-yn
\(\displaystyle{ CH_{3}-CHCl-C \approx C-CH_{3}}\)
znak approx oznacza wiązanie potrójne (nie znalazłem 3 kresek)
Zaczynamy od pent-3-ynu. Jest to alkil czyli ma potrójne wiązanie liczba 3 przed -yn informuje nas że to wiązanie jest pomiędzy 3 a 4 atomem węgla. 2-chloro mówi nam że chlor jest przy 2 atomie węgla.
przeskoczę 2 przykłady:
2-jodobut-2-yn
Taki związek nie istnieje ponieważ węgiel musiałby posiadać minimum 5 wiązać przy 2 atomie.
Jeszcze napiszę 1 przykład ponieważ może być ważny
1,3-chloroheks-4-yn
\(\displaystyle{ CH_{2}Cl-CH_{2}-CHCl-C \approx C-CH_{3}}\)
jeżeli widzimy przedrostek gdzie są 2 lub więcej liczb (1,3-chloro) dopisujemy chlor do 1 i 3 atomu węgla w cząsteczce. oczywiście 4 yn oznacza że wiązanie potrójne jest przy 4 i 5 atomie węgla.
To chyba wszystko mam nadzieję że jasno wytłumaczone
2-bromopropen
\(\displaystyle{ CH_{2}=CBr-CH_{3}}\)
jest to propen czyli jeżeli przed końcówką -en nie ma żadnej cyfry to pierwsze wiązanie (idąc np od lewej strony) jest podwójne (jest to aklen) następnie idąc też od lewej strony (jeżeli poprzednim razem tak zacząłeś) dodajesz Br przy drugim (cyfra 2 przed -bormo) atomem węgla.
1-metylopropen
\(\displaystyle{ CHCH_{3}=CH-CH_{3}}\)
To (\(\displaystyle{ CH_{3}}\)) ma być pod kreską w dół ale nie dam rady narysować)
Jest to propen czyli podwójne wiązanie (nie ma liczby przed -en czyli między pierwszym a drugim węglem). Następnie jest to metylo czyli CH3 i 1 czyli przy pierwszym atomie węgla
2-chloropent-3-yn
\(\displaystyle{ CH_{3}-CHCl-C \approx C-CH_{3}}\)
znak approx oznacza wiązanie potrójne (nie znalazłem 3 kresek)
Zaczynamy od pent-3-ynu. Jest to alkil czyli ma potrójne wiązanie liczba 3 przed -yn informuje nas że to wiązanie jest pomiędzy 3 a 4 atomem węgla. 2-chloro mówi nam że chlor jest przy 2 atomie węgla.
przeskoczę 2 przykłady:
2-jodobut-2-yn
Taki związek nie istnieje ponieważ węgiel musiałby posiadać minimum 5 wiązać przy 2 atomie.
Jeszcze napiszę 1 przykład ponieważ może być ważny
1,3-chloroheks-4-yn
\(\displaystyle{ CH_{2}Cl-CH_{2}-CHCl-C \approx C-CH_{3}}\)
jeżeli widzimy przedrostek gdzie są 2 lub więcej liczb (1,3-chloro) dopisujemy chlor do 1 i 3 atomu węgla w cząsteczce. oczywiście 4 yn oznacza że wiązanie potrójne jest przy 4 i 5 atomie węgla.
To chyba wszystko mam nadzieję że jasno wytłumaczone
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: walcz
Chemia i izomeria
Nie ma sprawy, sam sobie juz rozrysuje z polstrukturalnych wielkie dzieki za pomoc