\(\displaystyle{ Do 525cm^{3} roztworu H _{3}PO_{4} o stezeniu 0,01 mol/dm^{3} dodano 250cm^{3} wody. Oblicz Stężenie molowe tego roztworu.}\)
mi wyszło 0,525mol/dm3 czy dobrze ??
Stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Stężenie molowe
Źle
\(\displaystyle{ \frac{n}{0,525dm^{3}}=0,01mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n=0,00525mol}\)
\(\displaystyle{ C_{mol}= \frac{0,00525mol}{0,525dm^{3}+0,250dm^{3}}= \frac{0,00525mol}{0,775dm^{3}} \approx 0,00677mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{0,525dm^{3}}=0,01mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n=0,00525mol}\)
\(\displaystyle{ C_{mol}= \frac{0,00525mol}{0,525dm^{3}+0,250dm^{3}}= \frac{0,00525mol}{0,775dm^{3}} \approx 0,00677mol/dm^{3}}\)