Proszę o rozwiązanie i dokładne wytłumaczenie;p
1.Przygotowano roztwór bromku sodu w ten sposób ze na 1 g. rozpuszczonej soli przypadło 6.23 g. wody. oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
2.Organizm człowieka zawiera przede wszystkim tlen(62.81%) węgiel(19.37%) i wodór(9.31%). oblicz jaka masę stanowi w twoim ciele tlen węgiel i wodór.
3.oblicz ile gramów stałego węglanu sodu potrzeba do przygotowania 450 cm3 roztworu o stężeniu 0.15mol/dm3.
4.oblicz masę NH4Cl zawarta w 750g 0.5molowego roztworu o gęstości 1.05g/cm3.
5.oblicz ile moli kwasu benzoesowego(C6H5COOH) stosowanego jako substancja konserwująca sosy warzywne znajduje się w słoiku o masie 310 g. jeżeli zawartość środka konserwującego 1g/kg sosu.
stezenia molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lll
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 15 lut 2009, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 11 razy
stezenia molowe
1.
Wszystko podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ C_{p} = \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{r} = m_{s} + m_{w}}\)
2.
Zadanie nie do rozwiązania w tym wypadku ponieważ nie podałaś masy ciała.
Wystarczy pomnożyć...
3.
\(\displaystyle{ C_{mol} = \frac{n}{V}}\)
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}}\)
\(\displaystyle{ M = 83 \frac{g}{mol}}\) - chyba
\(\displaystyle{ m = C_{mol} \cdot M \cdot V}\)
V oczywiście w \(\displaystyle{ dm^{3}}\)
4.
\(\displaystyle{ V = m_{r} \cdot d}\)
podstawiasz do tego samego wzoru:
\(\displaystyle{ m = C_{mol} \cdot M \cdot m_{r} \cdot d}\)
\(\displaystyle{ M = 53.5 \frac{g}{mol}}\)
5.
Pierwsza myśl co ma masa kw.benzoesowego do masy słoika? (chyba do masy zawartości)
Jeżeli się okaże że to \(\displaystyle{ 310g}\) to masa sosu to \(\displaystyle{ 3.1g}\) to masa kw.
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}}\)
\(\displaystyle{ M = 122 \frac{g}{mol}}\)
to wszystko
Wszystko podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ C_{p} = \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ m_{r} = m_{s} + m_{w}}\)
2.
Zadanie nie do rozwiązania w tym wypadku ponieważ nie podałaś masy ciała.
Wystarczy pomnożyć...
3.
\(\displaystyle{ C_{mol} = \frac{n}{V}}\)
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}}\)
\(\displaystyle{ M = 83 \frac{g}{mol}}\) - chyba
\(\displaystyle{ m = C_{mol} \cdot M \cdot V}\)
V oczywiście w \(\displaystyle{ dm^{3}}\)
4.
\(\displaystyle{ V = m_{r} \cdot d}\)
podstawiasz do tego samego wzoru:
\(\displaystyle{ m = C_{mol} \cdot M \cdot m_{r} \cdot d}\)
\(\displaystyle{ M = 53.5 \frac{g}{mol}}\)
5.
Pierwsza myśl co ma masa kw.benzoesowego do masy słoika? (chyba do masy zawartości)
Jeżeli się okaże że to \(\displaystyle{ 310g}\) to masa sosu to \(\displaystyle{ 3.1g}\) to masa kw.
\(\displaystyle{ n = \frac{m}{M}}\)
\(\displaystyle{ M = 122 \frac{g}{mol}}\)
to wszystko
stezenia molowe
Zadanie 4 jest źle rozwiązane.
Obliczamy objętość tego roztworu:
\(\displaystyle{ \frac{750}{1,05} \approx 714cm^{3}}\)
Następnie obliczamy masę 1 mola \(\displaystyle{ NH _{4} Cl}\) =14+4+35,5 = 53,5g
ze wzoru: \(\displaystyle{ Cm \cdot 0,714dm^{3} =0.375 mola}\)
A teraz z proporcji:
53,5g - 1m
xg - 0.375
x = 19,1g
Obliczamy objętość tego roztworu:
\(\displaystyle{ \frac{750}{1,05} \approx 714cm^{3}}\)
Następnie obliczamy masę 1 mola \(\displaystyle{ NH _{4} Cl}\) =14+4+35,5 = 53,5g
ze wzoru: \(\displaystyle{ Cm \cdot 0,714dm^{3} =0.375 mola}\)
A teraz z proporcji:
53,5g - 1m
xg - 0.375
x = 19,1g