Ketony alfa i beta

jcakov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 paź 2008, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Ketony alfa i beta

Post autor: jcakov »

Mam trywialne pytanie, co to oznacza że keton jest \(\displaystyle{ \alpha}\) lub \(\displaystyle{ \beta}\)? W liceum mówiliśmy o \(\displaystyle{ \alpha}\)-ketonach, niestety nie mam już zeszytów, pamiętam że chodziło o szczegóły budowy łańcucha przy grupie karbonylowej. Patrzałem do książek od organicznej ale sprawa jest chyba tak trywialna że została pominięta, albo opisana gdzieś pokrótce i żeby do niej dojść trzeba by cały podręcznik przeczytać. Pomoże ktoś?
Kruncz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Ketony alfa i beta

Post autor: Kruncz »

\(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) itd. oznaczają atomy oddalone o odpowiednio 1,2,3... od karbonylowego atomu węgla. Wydaje mi się że nie ma takich związków jak alfa czy beta ketony, mówimy w ten sposób jeśli związek z grupą karbonylową ma jakieś podstawniki/grupy funkcyjne w pozycjach \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\)itd. (np. \(\displaystyle{ \alpha , \beta -}\)nienasycone ketony) lub jakaś reakcja zachodzi w tych pozycjach (np. substytucja w pozycjach alfa). Tu daję schematyczny rysunek:

\(\displaystyle{ 1- \alpha ,2- \beta ,3- \gamma}\)
Możliwe, że ketony \(\displaystyle{ \alpha}\) to ketony metylowe, a \(\displaystyle{ \beta}\) to etylowe, chociaż tego już nie jestem pewny...
jcakov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 16 paź 2008, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 3 razy

Ketony alfa i beta

Post autor: jcakov »

Kruncz pisze:\(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) itd. oznaczają atomy oddalone o odpowiednio 1,2,3... od karbonylowego atomu węgla. Wydaje mi się że nie ma takich związków jak alfa czy beta ketony, mówimy w ten sposób jeśli związek z grupą karbonylową ma jakieś podstawniki/grupy funkcyjne w pozycjach \(\displaystyle{ \alpha,\beta,\gamma}\)itd. (np. \(\displaystyle{ \alpha , \beta -}\)nienasycone ketony) lub jakaś reakcja zachodzi w tych pozycjach (np. substytucja w pozycjach alfa). Tu daję schematyczny rysunek:

\(\displaystyle{ 1- \alpha ,2- \beta ,3- \gamma}\)
Możliwe, że ketony \(\displaystyle{ \alpha}\) to ketony metylowe, a \(\displaystyle{ \beta}\) to etylowe, chociaż tego już nie jestem pewny...
Motyw jest taki że acetyloaceton
AU
AU
180px-Acetyloacetonsvg.png (1.86 KiB) Przejrzano 694 razy
mam rozważyć jako najprostszy \(\displaystyle{ \beta-}\)diketon, więc zapewne chodzi o to że druga grupa karbonylowa jest dołączona do drugiego atomu węgla od tego 'pierwszego' z grupą karbonylową. Dzięki, spędzało mi to sen z powiek :)
ODPOWIEDZ