1.Oblicz stężenie procentowe roztworu otrzymanego przez rozpuszczenie 5 moli siarczanu(VI)magnezu w 2 kg wody.
2.Zamieszano 100g 30-procentowego roztworu azotanu(V)sodu z 500g. wody. Oblicz stężenie procentowe otrzymanego roztworu.
Prosiłabym o dokładne rozpisanie
stezenie procentowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lll
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
stezenie procentowe
2)
w 100g jest 30 g azotanu gdy dodamy 500g wody
mamy już 600g
\(\displaystyle{ \frac{30}{600}=\frac{30:6}{600:6}= \frac{5}{100} =5 \%}\)
w 100g jest 30 g azotanu gdy dodamy 500g wody
mamy już 600g
\(\displaystyle{ \frac{30}{600}=\frac{30:6}{600:6}= \frac{5}{100} =5 \%}\)
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
stezenie procentowe
1. \(\displaystyle{ M mol CuSO_{4} = 120 g/mol}\)
\(\displaystyle{ 5 moli CuSO_{4} = 5*120g = 600g}\)
\(\displaystyle{ d H_{2}O = 1kg/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{m}{v}}\)
ze wzoru na gęstość wychodzi 2 kg
można policzyć ze wzoru na stężenie procetnowe
ms = 600g
\(\displaystyle{ mr = 2000g H_{2}O + 600g CuSO_{4}}\)
\(\displaystyle{ Cp=\frac{ms*100 \% }{mr}}\)
Po wyliczeniu wychodzi 23,08 %
\(\displaystyle{ 5 moli CuSO_{4} = 5*120g = 600g}\)
\(\displaystyle{ d H_{2}O = 1kg/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ d = \frac{m}{v}}\)
ze wzoru na gęstość wychodzi 2 kg
można policzyć ze wzoru na stężenie procetnowe
ms = 600g
\(\displaystyle{ mr = 2000g H_{2}O + 600g CuSO_{4}}\)
\(\displaystyle{ Cp=\frac{ms*100 \% }{mr}}\)
Po wyliczeniu wychodzi 23,08 %