pH roztworu

natalia.talusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lis 2009, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska szczecin

pH roztworu

Post autor: natalia.talusia »

1. Jak zmieni się pH,jeżeli do 1 litra wody destylowanej,a jak jeżeli do 1 litra ( \(\displaystyle{ CH_{3}}\) COOH i \(\displaystyle{ CH_{3}}\) COONa )o stężeniu soli=0.01 i stężeniu kwasu=0.01 oraz
Ka=1,8* \(\displaystyle{ 10^{-5}}\) dodamy \(\displaystyle{ 5^{cm3}}\) roztworu HCl o stężeniu 1,0 \(\displaystyle{ \frac{mol}{dm} _{3}}\)
Ostatnio zmieniony 31 gru 2009, o 11:05 przez nuclear, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Kruncz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

pH roztworu

Post autor: Kruncz »

1.\(\displaystyle{ 1l}\) \(\displaystyle{ H_{2}O}\)+ \(\displaystyle{ 0,05 dm^{3}}\) HCl o c=1
\(\displaystyle{ V= 1 + 0,005= 1,005}\)
\(\displaystyle{ C= 1*0,005/1,005= 1/201}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H_{3}O^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH= 2,303}\)
Czyli ph zmieniło się z 7 na 2,303
Stanadardowno liczymy objętość otrzymanego roztworu a pózniej c jonów hydroniowych.
2.\(\displaystyle{ 1l}\) \(\displaystyle{ 0,01 mol}\) \(\displaystyle{ CH_{3}COOH}\), \(\displaystyle{ 0,01 mol}\) \(\displaystyle{ CH_{3}COONa}\) + \(\displaystyle{ 0,05 dm^{3}}\) \(\displaystyle{ HCL}\)

Tu mamy do czynienia z mieszaniną buforwą. korzystamy ze wzoru na pH buforu o znanym c:
\(\displaystyle{ pH= pKa+log\frac{C_{zasady}}{C_{kwasu}}}\)
\(\displaystyle{ C_{zasady}=0,01/1,005}\)
\(\displaystyle{ C_{kwasu}=0,01/1,005}\)
\(\displaystyle{ pKa=-log Ka= -log 1,8*10^{-5}=4,475}\)
\(\displaystyle{ log\frac{C_{zasady}}{C_{kwasu}}=0}\) czylu \(\displaystyle{ pH=4,475}\)
Po wprowadzeniu do roztworu HCl, stechiometryczna ilość \(\displaystyle{ CH_{3}COONa}\) ulegnie protonowaniu dając kwas octowy. Czyli \(\displaystyle{ C_{kwasu}\)wzrośnie a \(\displaystyle{ C_{zasady}}\)zmaleje
\(\displaystyle{ C_{HCL}=0,005/1,005}\)
czyli stęzenia kwasu i sprzężonej z nim zasady wyniosą:
\(\displaystyle{ C_{kwasu}=0,01/1,005 + 0,005/1,005 = 1/67}\)
\(\displaystyle{ C_{zasady}=0,01/1,005 - 0,005/1,005 =1/201}\)
Po podstawieniu do wzoru obliczamy pH:
\(\displaystyle{ pH=4}\)
Czyli pH zmalało z 4,475 do 4
ODPOWIEDZ