Pilnie prosze o pomoc
W stalowej butli znajduje się 20kg ciekłego chloru. Jaką objętość zająłby ten chlor gdzyby znalazł sie w warunkach normalnych-- 29 gru 2009, o 15:32 --W jakiej objętości etylenu(warunki normalne) znajduje sie 6g węgla?
Obliczenia dotyczące mola
Obliczenia dotyczące mola
Masa molowa Chloru - 35,45[g/mol]
Chlor występuje w postaci cząsteczek dwuatomowych\(\displaystyle{ Cl_{2}}\) więc ostatecznie masa molowa wynosi 70,9[g/mol]
Wiadomo, że w warunkach normalnych, 1 mol każdego gazu zajmuje 22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
20[kg] = 20 000[g]
Proporcja:
70,9[g]----22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
20000[g]---- x [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
x= 20000 *22,4 / 70,9 [ [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] *g /g]
x=6318,76 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] = 6,32 [m\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] (i to jest wynik końcowy)
-----------------------------------------------------------------------------
Masa molowa etylenu - 28 [g/mol]
Masa molowa węgla - 12 [g/mol]
1[Mol]etylenu--24 [g] węgla
y[Mola]etylenu-- 6 [g] węgla
y=6/24[g*Mol/g]=0,25[Mola] etylenu
Wiadomo, że w warunkach normalnych, 1 mol każdego gazu zajmuje 22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
1[Mol] etylenu----22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
0,25[Mol]etylenu---z[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
z =0,25 *22,4 [Mol *[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]/Mol] = 5,6[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] (i to jest poszukiwana wartość)
Szczęśliwego Nowego Roku
Chlor występuje w postaci cząsteczek dwuatomowych\(\displaystyle{ Cl_{2}}\) więc ostatecznie masa molowa wynosi 70,9[g/mol]
Wiadomo, że w warunkach normalnych, 1 mol każdego gazu zajmuje 22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
20[kg] = 20 000[g]
Proporcja:
70,9[g]----22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
20000[g]---- x [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
x= 20000 *22,4 / 70,9 [ [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] *g /g]
x=6318,76 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] = 6,32 [m\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] (i to jest wynik końcowy)
-----------------------------------------------------------------------------
Masa molowa etylenu - 28 [g/mol]
Masa molowa węgla - 12 [g/mol]
1[Mol]etylenu--24 [g] węgla
y[Mola]etylenu-- 6 [g] węgla
y=6/24[g*Mol/g]=0,25[Mola] etylenu
Wiadomo, że w warunkach normalnych, 1 mol każdego gazu zajmuje 22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
1[Mol] etylenu----22,4 [dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
0,25[Mol]etylenu---z[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]
z =0,25 *22,4 [Mol *[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ]/Mol] = 5,6[dm\(\displaystyle{ ^{3}}\) ] (i to jest poszukiwana wartość)
Szczęśliwego Nowego Roku