Obliczenia dotyczące mola

Patuska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 gru 2009, o 14:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łomża

Obliczenia dotyczące mola

Post autor: Patuska »

Bardzo proszę pilnie o pomoc
W ilu gramach tlenku azotu(II) znajduje się tyle samo gramów azotu co w 1 molu azotanu(V) amonu?
Z góry dziękuje;)
mause
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 gru 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz

Obliczenia dotyczące mola

Post autor: mause »

to zadanko potrzebuje tylko kilku obliczeń.
najpierw obliczasz masy molowe obu substancji
mM(NO)=30g/mol
mM(NH4NO3)=80g/mol
jeden mol azotanu(V) amonu zawiera 28g/mol azotu ( masz 2 azoty i kazdy po 14g/mol)
jeden mol tlenku azotu(II) ma 14 g/mol azotu

nastepnie z proporcji:

30g- 14g/mol
x - 28g/mol

x=60g

w 60g tlenku azotu(II) znajduje się tyle samo azotu co w 1 molu azotanu (v) amonu.
ODPOWIEDZ