pH roztworu

Cziki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: CK
Podziękował: 30 razy

pH roztworu

Post autor: Cziki »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego zadania.

Jaka jest wartość pH roztworu, jeśli stężenie jonów wodorotlenkowych wynosi 0,00102\(\displaystyle{ \frac{g}{ dm^{3} }}\)
kruczek_100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 13 gru 2009, o 22:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

pH roztworu

Post autor: kruczek_100 »

pOH=-log[OH]=-log0,00102=2.99
pH=14-pOH=14-2.99=11.01
Cziki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 80
Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: CK
Podziękował: 30 razy

pH roztworu

Post autor: Cziki »

Odpowiedź jest raczej błędna. Zwracam uwagę na jednostkę. Taki wynik uzyskalibyśmy, gdyby jednostką był \(\displaystyle{ \frac{mol}{ dm^{3} }}\)...
ODPOWIEDZ