Estryfikacja aminokwasów

jsstggd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 2 cze 2007, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: STAROGARD GDAŃSKI
Podziękował: 1 raz

Estryfikacja aminokwasów

Post autor: jsstggd »

Uzasadnij, dlaczego dla przeprowadzenia aminokwasu w ester w reakcji tego kwasu z odpowiednim alkoholem nie wystarczy katalityczna ilość mocnego kwasu. Jaką ilość mocnego kwasu w stosunku do użytego aminokwasu należy użyć w tej reakcji.

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nawet nie wiem z której strony ruszyć to zadanie.
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Estryfikacja aminokwasów

Post autor: Kelgar »

Pokombinuj trochę z grupami funkcyjnymi
w końcu to "amino" "kwas" Chodzi o jony H+. Ilosc tego kwasu powinna byc stechiometryczna w stosunku do aminokwasu.
Wiec wystarczy 1 do 1.
ODPOWIEDZ