Uzasadnij, dlaczego dla przeprowadzenia aminokwasu w ester w reakcji tego kwasu z odpowiednim alkoholem nie wystarczy katalityczna ilość mocnego kwasu. Jaką ilość mocnego kwasu w stosunku do użytego aminokwasu należy użyć w tej reakcji.
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo nawet nie wiem z której strony ruszyć to zadanie.
Estryfikacja aminokwasów
-
- Użytkownik
- Posty: 180
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Estryfikacja aminokwasów
Pokombinuj trochę z grupami funkcyjnymi
w końcu to "amino" "kwas" Chodzi o jony H+. Ilosc tego kwasu powinna byc stechiometryczna w stosunku do aminokwasu.
Wiec wystarczy 1 do 1.
w końcu to "amino" "kwas" Chodzi o jony H+. Ilosc tego kwasu powinna byc stechiometryczna w stosunku do aminokwasu.
Wiec wystarczy 1 do 1.