Określanie rodzaju wiązań występujących w cząsteczkach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 gru 2009, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Określanie rodzaju wiązań występujących w cząsteczkach
Tak jak w temacie mógłby mi ktoś to wytłumaczyć bo tego kompletnie nie rozumiem, a nikogo teraz pod ręką do pomocy nie mam. Jestem w technikum więc to chyba z jakimiś podstawowymi przykładami będzie proszę pomóżcie.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
Określanie rodzaju wiązań występujących w cząsteczkach
Jest coś takiego, jak elektroujemność pierwiastków, która jest wypisana w układzie okresowym, jeśli nie jest, to poszukaj w google, będzie lista na 100%.
Dalej np. CaO.
Tlen ma 3,5
a wapń 1,0.
Od większego odejmujemy mniejsze, więc 3,5-1,0=2,5=różnica elektroujemności \(\displaystyle{ \Delta E}\)
Wiązania są w odpowiednich przedziałach.
a) wiązanie jonowe \(\displaystyle{ \Delta E>1,7}\)
b)wiązanie kowalencyjne \(\displaystyle{ 0,4>\Delta E \ge 0}\)
c)wiązanie kowalencyjne spolaryzowane\(\displaystyle{ 1,7>\Delta E \ge 0,4}\)
I dodatkowo
Wiązanie koordynacyjne to typ wiązania kowalencyjnego, w którym para elektronów oddana do wspólnego użytkowania pochodzi od jednego z łączących się atomów, czyli donoru.
Ten, który pobiera tę parę, akceptor, musi mieć lukę elektronową.
Dalej np. CaO.
Tlen ma 3,5
a wapń 1,0.
Od większego odejmujemy mniejsze, więc 3,5-1,0=2,5=różnica elektroujemności \(\displaystyle{ \Delta E}\)
Wiązania są w odpowiednich przedziałach.
a) wiązanie jonowe \(\displaystyle{ \Delta E>1,7}\)
b)wiązanie kowalencyjne \(\displaystyle{ 0,4>\Delta E \ge 0}\)
c)wiązanie kowalencyjne spolaryzowane\(\displaystyle{ 1,7>\Delta E \ge 0,4}\)
I dodatkowo
Wiązanie koordynacyjne to typ wiązania kowalencyjnego, w którym para elektronów oddana do wspólnego użytkowania pochodzi od jednego z łączących się atomów, czyli donoru.
Ten, który pobiera tę parę, akceptor, musi mieć lukę elektronową.