Chciałbym aby ktoś BARDZO jasno mi wytłumaczy jak przeliczać na [mole] czy odwrotnie, albo [g] na [mole] i odwrotnie...
proszę o szybką odpowiedź...
jak obliczać Mole ?
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
jak obliczać Mole ?
liczba moli \(\displaystyle{ n= \frac{m}{M}}\)
M - masa cząsteczkowa danego związku [kg] lub [g]
m - masa substancji [kg] lub w [g]
M - masa cząsteczkowa danego związku [kg] lub [g]
m - masa substancji [kg] lub w [g]
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
jak obliczać Mole ?
Jak chcesz przeliczyć, że ile moli zawiera x gramów kwasu to dzielisz ten x przez masę molową kwasu. Wynik podajesz w molach, gdyż gramy się skrócą. W mianowniku masę kwasu podajesz w \(\displaystyle{ \frac{g}{mol}}\) i wtedy gramy ci się skracają i wynik masz w molach.
A żeby obliczyć ile waży x moli jakiegoś kwasy to dokonujesz odpowiednich przekształceń i wychodzi ci, że musisz pomnożyć ilość moli przez masę molową kwasu, tyle, że tym razem to mole ci się skracają i zostają gramy.
Nad tym pierwszym na razie nie chce mi się myśleć ale bodajże tylko jednostkę zmieniasz. Tlen na 16u, to będzie miał też masę 16\(\displaystyle{ \frac{g}{mol}}\). Ale mogę się mylić więc niech ktoś kompetentny się wypowie;p
Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.
A żeby obliczyć ile waży x moli jakiegoś kwasy to dokonujesz odpowiednich przekształceń i wychodzi ci, że musisz pomnożyć ilość moli przez masę molową kwasu, tyle, że tym razem to mole ci się skracają i zostają gramy.
Nad tym pierwszym na razie nie chce mi się myśleć ale bodajże tylko jednostkę zmieniasz. Tlen na 16u, to będzie miał też masę 16\(\displaystyle{ \frac{g}{mol}}\). Ale mogę się mylić więc niech ktoś kompetentny się wypowie;p
Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę.