Zad. 1. 4 sposoby otrzymywania \(\displaystyle{ MgCO_{3}}\)
* \(\displaystyle{ MgO + CO _{2} = MgCO _{3}}\) - chyba dobrze.
* \(\displaystyle{ MgOH + H_{2}CO_{3} = ???}\)
* \(\displaystyle{ MgOH + H_{2}O = ???}\)
* \(\displaystyle{ MgO + H_{2}CO_{3} = ???}\)
oraz 4 sposoby otrzymywania \(\displaystyle{ CaSO_{4}}\)
Zad. 2. Napisać reakcję powstawania kwaśnych i zasadowych siarczanów (IV) magnezu.
Zad. 3. Jak reaguje z kwasem i zasadą \(\displaystyle{ Zn(OH)_{2}, Sn(OH)_{4}, Al(OH)_{3}}\)
Chemia nieorganiczna: reakcje
- marek_93
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: City
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Chemia nieorganiczna: reakcje
\(\displaystyle{ Mg(OH)_{2} + H_{2}CO_{3} \rightarrow MgCO_{3} + H_{2}O
MgO + H_{2}CO_{3} \rightarrow MgCO_{3} + H_{2}O
"MgOH + H_{2}O = ???" reakcja dysocjacji
Ca(OH_{2} + H_{2}SO_{4} \rightarrow CaSO_{4} + 2H_{2}O
CaO + H_{2}SO_{4} \rightarrow CaSO_{4} + H_{2}O
Ca + H_{2}SO_{4}(rozcieńczony) \rightarrow CaSO_{4} + H_{2}
CaO + SO_{3} \rightarrow CaSO_{4}
2Mg(OH)_{2} + H_{2}SO_{3} \rightarrow (MgOH)_{2}SO_{3} + 2H_{2}O
Mg(OH)_{2} + 2H_{2}SO_{3} \rightarrow Mg(HSO_{3})_{2} + 2H_{2}O
Wodorotlenki amfoteryczne reagują z zasadami tworząc związki kompleksowe, a z kwasami tworząc sól
np.
Zn(OH)_{2} + 2NaOH \rightarrow Na_{2}[Zn(OH)_{4}]}\) te 2 reakcje kompleksowe zostawiam dla Ciebie (tam będzie inn liczba koordynacyjna) i z kwasami też.. nie mam czasu żeby napisać..
A i kwas węglowy jako taki nie istnieje. Powinno się go zapisywać \(\displaystyle{ CO_{2} * H_{2}O}\)
MgO + H_{2}CO_{3} \rightarrow MgCO_{3} + H_{2}O
"MgOH + H_{2}O = ???" reakcja dysocjacji
Ca(OH_{2} + H_{2}SO_{4} \rightarrow CaSO_{4} + 2H_{2}O
CaO + H_{2}SO_{4} \rightarrow CaSO_{4} + H_{2}O
Ca + H_{2}SO_{4}(rozcieńczony) \rightarrow CaSO_{4} + H_{2}
CaO + SO_{3} \rightarrow CaSO_{4}
2Mg(OH)_{2} + H_{2}SO_{3} \rightarrow (MgOH)_{2}SO_{3} + 2H_{2}O
Mg(OH)_{2} + 2H_{2}SO_{3} \rightarrow Mg(HSO_{3})_{2} + 2H_{2}O
Wodorotlenki amfoteryczne reagują z zasadami tworząc związki kompleksowe, a z kwasami tworząc sól
np.
Zn(OH)_{2} + 2NaOH \rightarrow Na_{2}[Zn(OH)_{4}]}\) te 2 reakcje kompleksowe zostawiam dla Ciebie (tam będzie inn liczba koordynacyjna) i z kwasami też.. nie mam czasu żeby napisać..
A i kwas węglowy jako taki nie istnieje. Powinno się go zapisywać \(\displaystyle{ CO_{2} * H_{2}O}\)