Ustal wzor
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Ustal wzor
Ustal wzor sumaryczny alkoholu o masie 60u w ktorego wsklad wchodzi 60% masowej wegla i 13,3% wodoru.
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Ustal wzor
Obliczamy poszczególne masy pierwiastków w związku chemicznym:
\(\displaystyle{ m_{C}=60 \% \cdot 60u= 36 u
\\
\\m_{H}= 13,3 \% \cdot 60 u= 7,98 u
\\
\\m_{O}= 26,7 \% \cdot 60 u= 16,02 u}\)
Otrzymane w ten sposób masy pierwiastków dzielimy przez ich masy atomowe:
\(\displaystyle{ n_{C}= \frac{36 u}{12 u}= 3 \quad \quad}\) - liczba atomów węgla w tym związku
\(\displaystyle{ n_{H}= \frac{7,98 u}{1 u} \approx 8
\\
\\n_{O}= \frac{16,02 u}{16u} \approx 1}\)
Szukany wzór jest następujący:
\(\displaystyle{ C_{3}H_{7}OH}\)
\(\displaystyle{ m_{C}=60 \% \cdot 60u= 36 u
\\
\\m_{H}= 13,3 \% \cdot 60 u= 7,98 u
\\
\\m_{O}= 26,7 \% \cdot 60 u= 16,02 u}\)
Otrzymane w ten sposób masy pierwiastków dzielimy przez ich masy atomowe:
\(\displaystyle{ n_{C}= \frac{36 u}{12 u}= 3 \quad \quad}\) - liczba atomów węgla w tym związku
\(\displaystyle{ n_{H}= \frac{7,98 u}{1 u} \approx 8
\\
\\n_{O}= \frac{16,02 u}{16u} \approx 1}\)
Szukany wzór jest następujący:
\(\displaystyle{ C_{3}H_{7}OH}\)