Ile gramow
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Ile gramow
Ile gramow wody i ile g 95-procentowego roztworu etanolu nalezy zamieszac, aby otrzymac 950 g 70-procentowego roztworu C2H5OH
- bereta
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 13:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 40 razy
Ile gramow
Na początek obliczymy masę substancji rozpuszczonej końcowego roztworu:
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{950g \cdot 70 \%}{100 \%}= 665 g}\)
Z warunków zadania wynika, że 95 % roztwór etanolu musi zawierać 665 g etanolu. W takim razie masa 95 % roztworu będzie wynosiła:
\(\displaystyle{ m_{r}= \frac{m_{s} \cdot 100 \% }{C_{p}}
\\
\\m_{r}= \frac{665 g \cdot 100 \%}{95 \%}
\\
\\m_{r}=700 g}\)
Masę wody otrzymamy odejmując od całkowitej masy końcowego roztworu masę roztworu etanolu:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}= 950 g - 700 g = 250 g}\)
\(\displaystyle{ m_{s}= \frac{950g \cdot 70 \%}{100 \%}= 665 g}\)
Z warunków zadania wynika, że 95 % roztwór etanolu musi zawierać 665 g etanolu. W takim razie masa 95 % roztworu będzie wynosiła:
\(\displaystyle{ m_{r}= \frac{m_{s} \cdot 100 \% }{C_{p}}
\\
\\m_{r}= \frac{665 g \cdot 100 \%}{95 \%}
\\
\\m_{r}=700 g}\)
Masę wody otrzymamy odejmując od całkowitej masy końcowego roztworu masę roztworu etanolu:
\(\displaystyle{ m_{H_{2}O}= 950 g - 700 g = 250 g}\)