Procent etanolu
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Procent etanolu
ile gramow jodu nalezy rozpuscic w etanolu, aby otrzymac 150 g roztworu 4-procentowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce/Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Procent etanolu
Wzór na Cp się kłania...
\(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mrozt} \cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ 4 \% = \frac{x}{150} \cdot 100 \%}\)
Dalej już tylko rozwiązujesz równanie.
\(\displaystyle{ Cp= \frac{ms}{mrozt} \cdot 100\%}\)
\(\displaystyle{ 4 \% = \frac{x}{150} \cdot 100 \%}\)
Dalej już tylko rozwiązujesz równanie.