oblicz stężenie
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
oblicz stężenie
oblicz stężenie procentowe jodyny roztworu używanego do dezynfekcji skaleczeń skoro można go otrzymać rozpuszczając 26,5g jodu w 625cm sześcienne alkoholu o gęstości 0.8g/cm sześcienny
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz stężenie
1. oblicz masę alkoholu (jeśli \(\displaystyle{ 1 \ cm^3}\) ma masę \(\displaystyle{ 1 \ g}\), to jaką masę ma \(\displaystyle{ 625 \ cm^3}\)?)
2. podstaw masę substancji (jodu) i masę rozpuszczalnika (alkoholu) do wzoru na stężenie procentowe: \(\displaystyle{ C_p= \frac{m_s}{m_s+m_r} \cdot 100\%}\)
2. podstaw masę substancji (jodu) i masę rozpuszczalnika (alkoholu) do wzoru na stężenie procentowe: \(\displaystyle{ C_p= \frac{m_s}{m_s+m_r} \cdot 100\%}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz stężenie
znasz metodę proporcji?
\(\displaystyle{ 1 \ cm^3 \rightarrow 1 \ g\\
625 \ cm^3 \rightarrow x\\
x= \frac{625 \ cm^3 \cdot 1 \ g }{1 \ cm^3 } =...}\)
spróbuj obliczyć samodzielnie
\(\displaystyle{ 1 \ cm^3 \rightarrow 1 \ g\\
625 \ cm^3 \rightarrow x\\
x= \frac{625 \ cm^3 \cdot 1 \ g }{1 \ cm^3 } =...}\)
spróbuj obliczyć samodzielnie
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz stężenie
Tak, to jest masa alkoholu (rozpuszczalnika, w którym rozpuścimy jod, aby otrzymać jodynę)
\(\displaystyle{ m_s=26,5 \ g\\
m_r=625 \ g}\)
Podstaw to do wzoru, który podałam Ci w pierwszym poście. Pokaż, jak liczysz.
\(\displaystyle{ m_s=26,5 \ g\\
m_r=625 \ g}\)
Podstaw to do wzoru, który podałam Ci w pierwszym poście. Pokaż, jak liczysz.
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
oblicz stężenie
CP =\(\displaystyle{ \frac{26,5g}{651,5g}}\)*100%-- 6 gru 2009, o 11:45 --i wychodzi bo licznik trzeba pomnozyc przez 100% i potem podzielic przez mianownik tak? to wychodz 4,06 i jakieś grosze jeszcze
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
oblicz stężenie
Tak, tylko w procentach. Ostateczny wynik: \(\displaystyle{ 4,0675\% \approx 4,07\%}\) (żeby nikt nie czepiał się zaokrągleń).