w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Oblicz stężenie molowe tego roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Pomógł: 7 razy
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
No to lecimy...
1 mol NaOH = 40g
x moli NaOH = 24g
x=24/40=0,6 [mol]
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} - 0,6}\)mol
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} - n}\) mol
n=3 mol
\(\displaystyle{ C _{m} = \frac{n}{v} = \frac{3 mol}{1 dm ^{3} } = 3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
1 mol NaOH = 40g
x moli NaOH = 24g
x=24/40=0,6 [mol]
\(\displaystyle{ 200cm ^{3} - 0,6}\)mol
\(\displaystyle{ 1000cm ^{3} - n}\) mol
n=3 mol
\(\displaystyle{ C _{m} = \frac{n}{v} = \frac{3 mol}{1 dm ^{3} } = 3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 5 gru 2009, o 18:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: mazowieckie
- Pomógł: 1 raz
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
\(\displaystyle{ V_{NaOH}}\) -200 \(\displaystyle{ cm^{3}}\) = 0,2 \(\displaystyle{ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}}\) - 24g
\(\displaystyle{ M_{NaOH}}\) = 23g/m +16g/m +1g/m= 40g/m
n=\(\displaystyle{ \frac{ m_{s} }{M_{NaOH} }}\)= \(\displaystyle{ \frac{24g}{40g/m}}\)= 0,6 m
Cm = \(\displaystyle{ \frac{n}{V}}\)= \(\displaystyle{ \frac{0,6 m}{0,2dm^{3} }}\) = 3m/\(\displaystyle{ dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{s}}\) - 24g
\(\displaystyle{ M_{NaOH}}\) = 23g/m +16g/m +1g/m= 40g/m
n=\(\displaystyle{ \frac{ m_{s} }{M_{NaOH} }}\)= \(\displaystyle{ \frac{24g}{40g/m}}\)= 0,6 m
Cm = \(\displaystyle{ \frac{n}{V}}\)= \(\displaystyle{ \frac{0,6 m}{0,2dm^{3} }}\) = 3m/\(\displaystyle{ dm^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 27 maja 2009, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 20 razy
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
toi jedna wersia i druga jest dobra tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 wrz 2009, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Pomógł: 7 razy
w 200 cm sześcienne roztworu NaOH znajduje sie 24g NaOH.Obli
Obie wersje są takie same
Zarówna ja jak i thug, wyliczyliśmy ilość moli NaOH, jaka znajduje się w tym roztworze. Różnica polegała na tym, że thug wrzuciła to od razu do wzory na stężenie molowe (co jest dobre), a ja z proporcji wyliczyłem, ile moli znajduje się w \(\displaystyle{ 1 dm ^{3}}\) - dzięki temu sam zapis \(\displaystyle{ C _{m} = \frac{n}{v} = \frac{3 mol}{1 dm ^{3} } = 3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) był już zbędny, wystarczyła sama odpowiedź
Zarówna ja jak i thug, wyliczyliśmy ilość moli NaOH, jaka znajduje się w tym roztworze. Różnica polegała na tym, że thug wrzuciła to od razu do wzory na stężenie molowe (co jest dobre), a ja z proporcji wyliczyłem, ile moli znajduje się w \(\displaystyle{ 1 dm ^{3}}\) - dzięki temu sam zapis \(\displaystyle{ C _{m} = \frac{n}{v} = \frac{3 mol}{1 dm ^{3} } = 3 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) był już zbędny, wystarczyła sama odpowiedź