Tłuszcze - teoria
Tłuszcze - teoria
Mam takie zadanko i nie potrafię znaleźć w swoim podręczniku odpowiedzi. Proszę, nie odsyłajcie mnie do innych podręczników lub zapytania starszej przyjaciółki, bo takowych nie posiadam. Oto treść zadania:
Tłuszcze pod wpływem wilgoci, tlenu, temp. i bakterii ulegają przemianom chemicznym, zwanym jełczeniem. W wyniku jełczenia powstają związki chemiczne szkodliwe dla organizmu, m.in. kwasy mające nieprzyjemny smak i zapach. Napisz, w jaki sposób doświadczalnie można stwierdzic, czy masło jest świeże.
Tłuszcze pod wpływem wilgoci, tlenu, temp. i bakterii ulegają przemianom chemicznym, zwanym jełczeniem. W wyniku jełczenia powstają związki chemiczne szkodliwe dla organizmu, m.in. kwasy mające nieprzyjemny smak i zapach. Napisz, w jaki sposób doświadczalnie można stwierdzic, czy masło jest świeże.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Tłuszcze - teoria
A nie można przy użyciu papierka lakmusowego ?:D Jak bedzie od żółtego do czerwonego to jest złe
Albo dodaj wapna i jeśli wytworzy sie nalot to znaczy, że jest zjełczałe. Chodzi głównie o dodanie zasady.
No i jest jeszcze jedna rzecz .. Jak dodasz spirytusu (alkohol ogólnie) to powinna sie wytworzyć woda. Jesli tak bedzie to znaczy, że masło jest zjeczałęm.
Albo dodaj wapna i jeśli wytworzy sie nalot to znaczy, że jest zjełczałe. Chodzi głównie o dodanie zasady.
No i jest jeszcze jedna rzecz .. Jak dodasz spirytusu (alkohol ogólnie) to powinna sie wytworzyć woda. Jesli tak bedzie to znaczy, że masło jest zjeczałęm.
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tłuszcze - teoria
Zlodiej -> ten sposob z alkoholem to jak ma dzialac? Bo chyba jakies zacmienie mam
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Tłuszcze - teoria
może Zlodiejowi, chodziło o to że alkohole mają charakter zasadowy i po połączeniu ich z kwasem wyjdzie woda ale do końca nie jestem pewien z tym że jeśli kwasy są lotne to jak przeprowadzić taką reakcję?
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tłuszcze - teoria
W pytę zasadowy charakter mają, aż taki, że trzeba sodu metalicznego żeby zrobić alkoholan;)
Może mu chodziło o dehydratację (mechanizm - eliminacja katalizowana kwasem (o wiele latwiej odczepic H2O niz OH-)), ale to tez bez sensu bo zeby zrobic ten etylen to trzeba stezone H2SO4
Może mu chodziło o dehydratację (mechanizm - eliminacja katalizowana kwasem (o wiele latwiej odczepic H2O niz OH-)), ale to tez bez sensu bo zeby zrobic ten etylen to trzeba stezone H2SO4
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Tłuszcze - teoria
Czepiacie sie szczegółów. chodziło ogólnie o to, że -COOH i -OH z kwasu (ponoć sie wytwarza przy jałczeniu, chyba że nie rozumiem) to w sumie woda i coś (ester albo aldehyd czy inne badziwie-nie pamiętam, możecie przypomnieć). o kwasie siarkowym zapomniałem (zresztą to tak standardowa procedura w chemi organicznej, że domyslenie się jej nie powinno takim wytrawnym chemikom z jakimi mam tu do czynienia przysporzyć wielkich problemów). jak kogoś boli moge podać reakcję charakterystyczną do tego co się wytworzy, żeby pochniało i barwiło sie na kolory tęczy. (jak wymyśle już co to jest ).
pozdrowienia dla dociekliwych.
p.s. przyjmuje założenie, że kwasy wytworzone w czasie jałczenia są organiczne. mylę się?
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:00 pm ]
już wymyśliłem aldehyd:]
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:04 pm ]
zresztą ponoć samo jełczenie jest przyczyna powstawania aldehydów, więc reakcja charakterystyczna na aldehydy wystarczy. ....a vodka na stół.
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:07 pm ]
pozdrowienia dla destylarni wód ognisych sobieski ze starogaru gdańskiego.
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:26 pm ]
z kędyś ten etylen przyjacielu wykombinował bo nie łapie
pozdrowienia dla dociekliwych.
p.s. przyjmuje założenie, że kwasy wytworzone w czasie jałczenia są organiczne. mylę się?
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:00 pm ]
już wymyśliłem aldehyd:]
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:04 pm ]
zresztą ponoć samo jełczenie jest przyczyna powstawania aldehydów, więc reakcja charakterystyczna na aldehydy wystarczy. ....a vodka na stół.
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:07 pm ]
pozdrowienia dla destylarni wód ognisych sobieski ze starogaru gdańskiego.
[ Dodano: Pon Cze 05, 2006 10:26 pm ]
z kędyś ten etylen przyjacielu wykombinował bo nie łapie
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tłuszcze - teoria
Dodam, ze to jest kwestia warunkow czy otrzymamy dokladnie taki produkt.
Nie pamietam dokladnie zakresu temperatur, ale konkurencyjna jest reakcja:
2CH3CH2OH --H2SO4---> (CH3CH2)2O + H2O
tworzenia eteru dietylowego.
Nie pamietam dokladnie zakresu temperatur, ale konkurencyjna jest reakcja:
2CH3CH2OH --H2SO4---> (CH3CH2)2O + H2O
tworzenia eteru dietylowego.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Tłuszcze - teoria
O ile dobrze pamiętam to ok. 180 stopni Celsjusza (przydaje się troche większe ciśnienie). No i o ile dobrze pamiętam ten związek jest bardzo ciekawy pod względem biologicznym, ponieważ był jednym z pierwszych środków usypiających w czasie pierwszych zabiegów chirurgicznych( budzenie sie pacjentów, albo odjazdy były wtedy ponoć częstym przypadkiem:)) Tyle na temat eteru:). Zresztą możnaby zapoczątkować na "było sobie życie" temat o ewolucji, budowie, dziłaniu środków usypiających. Ciekawy temat dla domowych chemików
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tłuszcze - teoria
Pierwszy byl chloroform, ale zaniechano jego stosowania bo jest rakotworczy (u mnie w laboratorium na butelce z nim jest napisane wiele rzeczy, z "stosowac odziez i rekawice ochronne" wlacznie;)). Historia analgetykow to rzeczywiscie ciekawa sprawa;)
Pomijajac kwestie szkodliwosci Et2O, to na pewno jednym z powodow dla ktorego zaniechano jego stosowania jest fakt, ze jest niesamowicie palny. Jest tak lotny, ze pracujac z eterem nalezy miec w pomieszczeniu zgaszone wszystkie palniki - zapalajac palnik na drugim koncu pomieszczenia mozemy zrobic "wall of fire"
Pomijajac kwestie szkodliwosci Et2O, to na pewno jednym z powodow dla ktorego zaniechano jego stosowania jest fakt, ze jest niesamowicie palny. Jest tak lotny, ze pracujac z eterem nalezy miec w pomieszczeniu zgaszone wszystkie palniki - zapalajac palnik na drugim koncu pomieszczenia mozemy zrobic "wall of fire"