Witam ;]
Potrzebuję rozwiązań do tych zadań, a zależą one od mojej oceny na semestr ;] Bardzo bym prosiła z rozwiązania z użyciem promieniotwórczości Alfa, Beta i Gama ;]
Pozdrawiam ;D
Zad 1. Izotop \(\displaystyle{ _{Z}^{A}E}\) uległ trzem przemianą Alfa i dwóm przemianą Beta. Jaki izotop powstał w wyniku tych przemian?
Zad 2. Zapisz równania podanych rozpadów:
a) rozpad Alfa 'toru'-227
b) rozpad Beta 'fransu"-223
c) dwa rozpady Alfa uranu - 238
Zad 3. Oblicz ile cząsteczek Alfa i Beta wypromieniuje z atomu \(\displaystyle{ _{82}^{208}Pb}\) przemieniając się w atom \(\displaystyle{ _{80}^{200}E}\)
Proszę o rozwiązania i dziękuję
to dla mnie bardzo ważne zadania ;D
Chemia promieniotwórczość
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Chemia promieniotwórczość
Przemiana\(\displaystyle{ \alpha}\)to wypuszczenie jądra \(\displaystyle{ ^{2}_{4}He}\)
a \(\displaystyle{ \beta}\)-elektronu.\(\displaystyle{ ^{1}_{0}e^{-}}\)
Zatem Pwstał izotop
\(\displaystyle{ ^{A-(3 \cdot 2)-2 }_{Z-(3 \cdot 4)}E'}\)
a \(\displaystyle{ \beta}\)-elektronu.\(\displaystyle{ ^{1}_{0}e^{-}}\)
Zatem Pwstał izotop
\(\displaystyle{ ^{A-(3 \cdot 2)-2 }_{Z-(3 \cdot 4)}E'}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
Chemia promieniotwórczość
Nieprawda, bo wypuszczenie jądra \(\displaystyle{ ^{4}_{2}He}\)Kartezjusz pisze:Przemiana\(\displaystyle{ \alpha}\)to wypuszczenie jądra \(\displaystyle{ ^{2}_{4}He}\)
przy elektronie również odwrotnie \(\displaystyle{ ^{0}_{1}e^{-}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
Chemia promieniotwórczość
zad 2.
\(\displaystyle{ ^{227} _{90} T \rightarrow ^{alfa} ^{223} _{88} Rad
^{223} _{87} Fr \rightarrow ^{beta} ^{223} _{88} Rad
^{238} _{92} U \rightarrow ^{alfa} ^{234} _{90} Tor \rightarrow ^{alfa} ^{230} _{88} Rad}\)
zad 3.
2 razy alfa i 2 razy beta.
Przy alfie liczba atomowa zmniejsza sie o 4, a masowa o 2. To zobacz ile potem potrzebujesz beta, aby zyskać +2 liczbę masową.
\(\displaystyle{ ^{227} _{90} T \rightarrow ^{alfa} ^{223} _{88} Rad
^{223} _{87} Fr \rightarrow ^{beta} ^{223} _{88} Rad
^{238} _{92} U \rightarrow ^{alfa} ^{234} _{90} Tor \rightarrow ^{alfa} ^{230} _{88} Rad}\)
zad 3.
2 razy alfa i 2 razy beta.
Przy alfie liczba atomowa zmniejsza sie o 4, a masowa o 2. To zobacz ile potem potrzebujesz beta, aby zyskać +2 liczbę masową.