Są to 2 reakcje otrzymywania mydła :
tłuszcz+zasada sodowa--->glicerol+mydło
tłuszcz+zasada potasowa---> glicerol+mydło
I mam takie pytanie czy może ktoś z Was wie która z tych dwóch metod jest stosowana w przemyśle i dlaczego?
otrzymywanie palmitynianu sodu (mydła)
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 46 razy
otrzymywanie palmitynianu sodu (mydła)
Wydaje mi się, że jest to sposób pierwszy, ponieważ zasada sodowa jest znacznie tańsza w otrzymywaniu, no i ponadto można ją otrzymać z elektrolizy soli kuchennej. Ale głowy nie dam uciąć.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
otrzymywanie palmitynianu sodu (mydła)
Oczywiście kolega opti ma rację, gdyż hydroliza zasadowa tłuszczu prowadzi do powstania glicerolu i soli kwasów tłuszczowych, czyli mydeł. Tak się zmydlają tłuszcze.
Najlepiej jest użyć właśnie zasady sodowej, co kolega uzasadnił, poza tym w większości stosuje się mydła sodowe niż potasowe, np. \(\displaystyle{ C _{17}H _{35}COONa}\)
Najlepiej jest użyć właśnie zasady sodowej, co kolega uzasadnił, poza tym w większości stosuje się mydła sodowe niż potasowe, np. \(\displaystyle{ C _{17}H _{35}COONa}\)